Van ontzorgen hebben wij ons vak gemaakt

Verstand van grote en kleine risico's.

Geachte lezer ,

U wordt als consument overspoeld met informatie over de basiszorgverzekering die met ingang van 1 januari 2006 van kracht wordt.  Voor u hebben we in deze nieuwsbrief de feiten helder op een rij gezet.  Daarnaast krijgen we op deze  datum ook nog eens te maken met de WIA. Deze nieuwe wet raakt zowel werkgevers als werknemers. In het artikel "Werken naar vermogen"  treft u de belangrijkste punten aan.   

Door automobilisten wordt vaak gemopperd op het ( soms roekeloze) rijgedrag van fietsers. Maar wat gebeurt er nu als u daadwerkelijk deze fietser raakt? Tot overmaat van ramp heeft u daarbij ook nog eens vergeten uw premie tijdig te voldoen....... U leest in deze nieuwsbrief de mogelijke gevolgen daarvan.

Deze maand is, in onze vaste rubriek,  Quorim relatie Restaurant Molenwijk aan het woord. Bij het vermelden van de naam Quorim ontvangt u bij boekingen in de maanden september en oktober gratis een fles huiswijn! 

Henk Smit.
 

Koppelingen naar de onderwerpen in deze Nieuwsbrief

Met vriendelijke groet,

De nieuwe zorgverzekering

De nieuwe zorgverzekering gaat in per 1 januari 2006 en vervangt het huidige zorgstelsel in Nederland. Het verschil tussen ziekenfonds en particulier verdwijnt. De belangrijkste punten van de nieuwe zorgverzekering hebben we voor u op een rijtje gezet.

Basis
De zorgverzekering heeft een (wettelijk vastgesteld) basispakket. De inhoud van dit pakket is ongeveer identiek aan het huidige ziekenfondspakket en de meeste particuliere verzekeringen.

Aanvullende verzekering
Veel mensen hebben naast een ziekenfondsverzekering ook een aanvullende verzekering (tandartskosten). Ook voor de nieuwe zorgverzekering kunt u zich aanvullend verzekeren. Uw huidige verzekering(en) worden automatisch omgezet naar een passende nieuwe zorgverzekering. Voor 16 december ontvangt u van uw verzekeraar een aanbod. U heeft daarna nog alle mogelijkheid om, indien gewenst, aanpassingen door te voeren.

Zorgtoeslag
De lagere inkomens krijgen van de Belastingdienst een maandelijkse zorgtoeslag als tegemoetkoming in de premiekosten. Alleenstaanden krijgen maximaal 400 euro per jaar; gezinnen maximaal 1200 euro per jaar. De Belastingdienst stuurt automatisch een aanvraagformulier aan diegenen die in aanmerking komen.

No-claim
Voor mensen die nu particulier verzekerd zijn is de no-claim regeling wel nieuw. U kunt maximaal 255 euro terugkrijgen als u geen zorgkosten maakt. Het overgebleven deel van het no-claimbedrag krijgt u na afloop van het verzekeringsjaar terug. Bezoeken aan de huisarts, de zorg voor kinderen onder de 18 jaar, verloskundige zorg en kraamzorg tellen niet mee voor de no-claim.

Premie
Iedereen gaat een premie van ongeveer 100 euro per maand betalen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Verzekerden betalen een aparte premie voor hun aanvullende verzekering. Indien men kiest voor een eigen risico ontvangt men een korting op de premie.

Inkomensafhankelijke bijdrage
Iedereen die een inkomen heeft, is een inkomens­afhankelijke bijdrage verschuldigd van 6,25% van het inkomen. Deze bijdrage wordt door de werkgever vergoed. Zelfstandigen en 65 plussers ontvangen hiervoor een aanslag van de Belastingdienst

Polis
Verzekerden kunnen kiezen voor een voordelige naturapolis, waarbij zorgverzekeraars vooraf contracten hebben gesloten met zorgaanbieders of voor een restitutiepolis, waarbij een kostenvergoeding wordt betaald voor de zorg bij zelf gekozen zorgverleners. Tevens komt er een polis die beide elementen kent.

Tot slot. Verzekeraars zijn verplicht u te accepteren voor deze basisverzekering. Deze acceptatieplicht geldt niet voor de aanvullende verzekering.

Klik hier voor het maken van een afspraak.                                        top

Werken naar vermogen

Met ingang van 1 januari 2006 vervangt de WIA de WAO. De WIA, de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen, gaat twee onderdelen omvatten:

  • de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten, de WGA;
  • de regeling Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten, de IVA.

Bij de nieuwe wet, die in 2006 van kracht wordt, gaat het erom dat werknemers werken naar vermogen - ook als ze minder arbeidsgeschikt zijn. Met andere woorden: 'Het gaat niet om wat je niet meer kan ... maar om wat je nog wel kan.' De wet zal dan ook meer prikkels bieden om weer aan de slag te gaan. Zo zal het straks financieel altijd lonend zijn om (meer) te werken. De WIA vormt het sluitstuk van het nieuwe stelsel rond ziekte op het werk, arbeids(on)geschiktheid en reïntegratie.De WAO blijft bestaan voor mensen die nu een WAO-uitkering hebben. Zij kunnen wel vanaf 1 oktober 2004 worden opgeroepen voor een herkeuring met nieuwe beoordelingsregels. 

De werkgever is twee jaar lang verantwoordelijk voor reïntegratie en loondoorbetaling van een zieke werknemer. Maar ook de werknemer moet zich voldoende inzetten om terugkeer naar werk mogelijk te maken. Na twee jaar ziekte keurt het UWV de zieke werknemer. Wie minder dan 35% loonverlies lijdt is niet arbeidsongeschikt en blijft in beginsel in dienst van de werkgever. Werkgevers kunnen bij UWV verzekerd zijn voor de WIA of  'eigenrisicodrager' worden (huidige eigenrisicodragers WAO en grote werkgevers vanaf 2006, kleine vanaf 2007). In dat laatste geval dragen ze zelf het financiële risico of verzekeren ze dat bij een particuliere verzekeraar.

Voor aanvullende informatie kunt u een afspraak maken of kijken op de site van het SZW .                                                                                      


top

Voorkom verval van dekking 

Het komt geregeld voor dat de premies van autoverzekeringen (en andere verzekeringen) niet op tijd worden betaald. Dat is uitermate riskant blijkt uit de praktijk. De wet bepaalt immers dat premies binnen 30 dagen moeten zijn betaald. Als dat niet gebeurt dan rijdt betrokkene na die dertig dagen onverzekerd rond en wordt  een mogelijk schade niet gedekt. De gevolgen zijn geheel voor rekening van de verzekerde en de verzekeraar is bovendien verplicht melding te doen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. U kunt dit voorkomen door uw verzekeringen automatisch te betalen. Dan heeft u er geen omkijken meer naar.

Klik hier voor het maken van een afspraak                                        top

De nachtmerrie van de motorrijtuigeigenaar

De wetgever beschermt met de wegenverkeerswet (art.185) de "zwakkere" verkeersdeelnemers en geeft daaraan een hoge prioriteit. Zelfs zonder aanraking door het motorrijtuig wordt de zwakker verkeersdeelnemer (geen motorrijtuig)beschermd. Als zich een vekeersongeval heeft voorgedaan ligt in principe de aansprakelijkheid bij de eigenaar of houder van het motorrijtuig. Deze aansprakelijkheid kan  niet worden verzwakt door overmacht of het ontbreken van schuld .  Ook als de zwakkere verkeersdeelnemer schade toebrengt aan uw motorrijtig wordt hij beschermt en is deze wet van toepassing. In de praktijk komt het er op neer dat, indien er geen sprake is van opzet van de zwakkere verkeersdeelnemer, u (uw verzekeraar) 100% van de schade moet betalen!  Zelfs als er schuld of opzet aan de zijde van zwakkere verkeersdeelnemer wordt aangetoond, is de kans groot dat u voor een belangrijk geldeelte opdraait voor de schade.

Klik hier voor het maken van een afspraak                                         top

Quorim Relatie aan het woord: Restaurant Molenwijk

Restaurant Molenwijk is een culinair trefpunt voor sfeervol prive of zakelijk lunchen en dineren, fraai gelegen in een bosrijke omgeving aan de rand van het Brabantse Boxtel.

Uw auto parkeert u onder de bomen en u slaat het pad in dat naar de entree leidt. Eenmaal binnen betreedt u de ruimtelijke lounge met uitzicht op de fraaihouten bar waar u een aperitiefje kunt nemen en desgewenst een hapje kunt eten. Of u gaat meteen linksaf de serre in en zet u in een comfortabele fauteuil aan een sfeervol gedekte tafel. Met uitzicht op het ruime terras dat aan het natuurrijke Leyse Ven is gelegen, laten wij u relaxed genieten van a la carte gerechten of een (specialiteiten)menu. Vergezeld van een goed glas wijn.

Bent u in wat groter gezelschap dan loopt u echter de lounge door en kunt u net zo comfortabel plaatsnemen aan de lange blankhouten tafels met uitzicht op de bar. De keuken van Restaurant Molenwijk is te omschrijven als 'klassiek in een eigentijds jasje' en de aantrekkelijke gerechten worden op basis van veel verse ingredienten samengesteld. Als u vaker langskomt zult u merken dat de kaart elk seizoen wordt aangepast en de menu's dagelijks wisselen.

Mocht u Restaurant Molenwijk met een bezoek willen vereren? Genieten zult u dan zeker ook van het strakke en ruimtelijke interieur dat de eigenzinnige signatuur van ontwerper Hubert Hendrickx draagt.

Wordt het weer tijd om na een ontspannen middag of genoeglijk avondje afscheid te nemen? Dan kunt u nog even de benen strekken door het nabije hertenpark en langs het Leyse Ven.  Een ding lijkt mij zeker; hebt u eenmaal van het fijne concept en de eigenzinnige ambiance geproefd, zult u zich vaker thuis voelen in Restaurant Molenwijk.

Bij het vermelden van de naam "Quorim" ontvangt u bij boekingen in de maanden september en oktober gratis een fles huiswijn.  

Restaurant Molenwijk
Karel en Wilma Wijnen
Patron en chef de cuisine Karel Wijnen
Molenwijk 2
5282 SH Boxtel

Telefoon : (0411) 67 23 02
Telefax   : (0411) 68 66 48

Email: info@restaurantmolenwijk.nl
                                                                                                   top
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top