Voor een goed advies hoeft u niet ver te zoeken

Wij schatten uw risico's goed in.

Geachte lezer ,

Wij zijn niet aansprakelijk voor alles wat wij hadden moeten doen. Dat zou makkelijk zijn maar gelukkig werkt de rechtspraak zo niet. Toch komt u vaker dan u denkt dit soort beweringen tegen: "de directie stelt zich niet  aansprakelijk".  Naast deze vorm van "aansprakelijkheid" staan wij deze maand ook stil bij de aansprakelijkheid van de werkgever.   

De aanvraagperiode voor het WGA eigen risico dragen per 1 januari 2007 is afgesloten. Indien u de aanvraag niet op tijd heeft kunnen versturen, heeft u volgend jaar opnieuw de mogelijkheid om uit het publieke bestel (UWV)  te stappen. Vergeet hiervoor niet officieel toestemming te vragen aan uw werknemers. In deze nieuwsbrief en op onze internetsitekunt u meer lezen over het WGA eigen risico dragen.   

De dagen worden weer korter en onze ervaring leert  dat het aantal  inbraken dan weer toeneemt. Preventieve maatregelen lijken logisch maar worden te vaak vergeten.       

De Kleurenkamer uit Best is de Quorim relatie die deze maand aan het woord is. Indien u ook graag uw bedrijf wil presenteren in onze nieuwsbrief dan kunt u contactmet ons opnemen.   

Met vriendelijke groet,
Henk Smit.

 Koppelingen naar de onderwerpen in deze Nieuwsbrief


Keuze voor  WGA eigen risico dragen

Er zijn verschillende mogelijkheden om het risico van arbeidsongeschiktheid van uw werknemers te verzekeren. U kunt het risico bij UWV onderbrengen of Eigenrisicodrager zijn. Als Eigenrisicodrager kunt u kiezen om het financiële risico helemaal zelf te dragen of om u (deels) te verzekeren bij een particuliere verzekeraar. U kunt uitsluitend per 1 juli of 1 januari van een jaar eigen risicodrager worden. Een aanvraag daartoe moet uiterlijk 3 maanden tevoren worden ingediend bij de Belastingdienst. Voor volgend jaar dient u het verzoek dus voor 1 april bij hen in te dienen. Voor dit jaar had het verzoek voor 1 oktober bij de Belastingdienst moeten zijn. Voor de garantieverklaring heeft u de tijd tot 3 november (afspraak Verbond van Verzekeraars en Belastingdienst).   

Als u eigenrisocdrager wordt, komen de WGA-uitkeringen die in de toekomst aan uw werknemers worden toegekend gedurende tien jaar voor uw rekening. En als er op het moment van eigenrisocdrager worden al zieken zijn in uw bedrijf, die later een WGA-uitkering krijgen, komen ook die uitkeringen voor uw rekening gedurende tien jaar. We noemen dit het inlooprisico. U kunt dit inlooprisico meestal niet verzekeren bij een private verzekeraar.

De werkgever dient (officieel) van zijn werknemers instemming te hebben om Eigen Risicodrager te worden. Bij grote bedrijven gaat die via de OR, bij kleine bedrijven via een afvaardiging van de werknemers. In de praktijk zal het bij de kleine bedrijven wel eens anders kunnen gaan.  Instemming van de werknemers is niet vereist voor het evt. doorbelasten van 50% van de premie. Dat is namelijk wettelijk geregeld en kan een werkgever te allen tijde doen, Eigen Risico-drager of niet.

Volgens het besluit van het ministerie van Sociale Zaken komt er een opslag van 0,47% op de publieke basispremie. Hiermee krijgt de privatisering een  enorme steun in de rug en kan het voor gezonde bedrijven voordelig zijn om over te stappen. De premies van verzekeraars liggen voor de meeste branches lager dan de minimumpremie bij het UWV. Een bedrijf is niet alleen nu goedkoper uit. Verzekeraars geven ook een premiegarantie af (verschillend per verzekeraar).  Dit terwijl bij het UWV sprake is van schommelingen in de premie (omslagstelsel).     

Op een speicaal gedeelte van onze internetsite kunt u meer lezen over de WGA en formulieren downloaden. Ook kunt u hiervoor de internetsite van de Belastingdienst raadplegen.  


Klik hier voor het maken van een afspraak                                                top

Wees inbrekers een stap voor

Zodra de R weer in de maand is neemt het aantal woninginbraken toe. De lange donkere avonden maken het inbrekers makkelijk om ongezien te werken. Het is dan extra belangrijk dat u alert bent. Tref maatregelen om het risico op inbraak te verminderen.

Wat kunt zelf doen om het risico op een inbraak te verminderen?

  • Het Politiekeurmerk Veilig Wonen verkleint de kans op inbraak met ongeveer 95% en geeft bovendien korting op uw inboedel verzekeringspremie. Kijk op www.politiekeurmerk.nl.
  • Sluit deuren en ramen als u even weg bent, of als u voor langere tijd op de bovenverdieping bent.
  • Laat geen sleutels in de deur zitten, leg ze niet onder de deurmat of bloempot. Plak geen afwezigheidsbriefjes op de deur.
  • Gebruik geen voicemail of e-mailbeantwoorder om te laten weten dat u afwezig bent.
  • Vraag uw buren een oogje in het zeil te houden.  Laat uw  brievenbus legen en haal de planten niet van de vensterbank als u op vakantie gaat.
  • Neem een mobiele telefoon mee naar uw slaapkamer als u slapen gaat.
  • Hang niet de held uit als u een inbreker in huis treft. Roepen dat u de politie gebeld heeft is vaak al voldoende.
  • Mocht u slachtoffer worden van een woninginbraak blijf dan overal vanaf om geen sporen uit te wissen.

De politie heeft een speciaal nummer waar u meldingen kan maken van situaties die u niet vertrouwt: 0900-8844.  


Klik hier voor het maken van een afspraak                                                top

Klik hier voor het maken van een afspraak                                                 top

Werkgeversaansprakelijkheid

Een werkgever kan op verschillende manieren aansprakelijk zijn voor gedragingen van zijn werknemers. We behandelen twee onderwerpen:

  1. de werknemer veroorzaakt schade aan een buitenstaander
  2. de werknemer veroorzaakt schade aan zijn eigen bezittingen

Het eerste onderwerp wordt geregeld in art. 6:170 van het Burgerlijk Wetboek. Dat artikel bepaalt dat een werkgever aansprakelijk is voor schade die het gevolg is van fouten van zijn werknemer. De werkgever is hiervoor verzekerd op zijn bedrijfsaansprakelijkheid-verzekering. Het is verstandig te controleren of deze dekking ook geldt voor ingeleend personeel en uitzendkrachten. De werknemer is voor door hem veroorzaakte schade alleen aansprakelijk wanneer die schade gevolg is van zijn eigen opzet of bewuste roekeloosheid.  

Het tweede onderwerp komt vooral voor bij het gebruik van de eigen auto tijdens het werk. De werkgever is hier aansprakelijk voor tenzij ook deze schade veroorzaakt is door eigen opzet of bewuste roekeloosheid. Bij "gewone" eigen schuld van de werknemer ingeval van een aanrijding moet de werkgever dus toch betalen. Als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad is het niet toegestaan door de werknemer veroorzaakte verkeersboetes op hem te verhalen.

Risicoaansprakelijkheid?   

De aansprakelijkheid van de werkgever begint te lijken op een risico-aansprakelijkheid. Bij een risicoaansprakelijkheid is degene tot wie de bepaling zich richt aansprakelijk, ongeacht de vraag of hij een fout heeft gemaakt. De bedoeling hiervan is slachtofferbescherming: ook wanneer de "dader" geen fout heeft gemaakt, krijgt het slachtoffer zijn schade vergoed. Wanneer aan de werkgever niets te verwijten valt (de werknemer had zich bij het zelf smeren van broodjes met een scherp mes gesneden) hoeft de werkgever niets te vergoeden. Wanneer de werkgever wel te kort is geschoten in zijn verplichtingen op het gebied van veiligheid, kan hij zich nog op een manier vrijpleiten. Hij dient dan aan te tonen de de werknemer opzettelijk of bewust roekeloos heeft gehandeld waardoor de schade is ontstaan.    

Klik hier voor het maken van een afspraak.

Quorim relatie aan het woord: De Kleurenkamer

In juli 2005 is De Kleurenkamer van start gegaan. Met ruim 20 jarig ervaring werd het de hoogste tijd om een eigen concept te presenteren. De Kleurenkamer is gevestigd aan het Raadhuisplein in Best en met veel gevoel voor sfeer en enthousiasme wordt een compleet interieuradvies aangeboden. Kleuradvies is daarvan een heel belangrijk onderdeel. "Wij krijgen veel enthousiaste reacties van jong tot oud en van klassiek tot modern ingestelde mensen" aldus eigenaresse Yvonne van der Loo. De Kleurenkamer helpt iedereen die een huis wil inrichten bij het creëren van een eigen sfeer. De winkel heeft onder andere een uitgebreide collectie behang, gordijnen, zonwering, vakverven en, om het af te maken, een leuke collectie accessoires.  Mensen zijn gauw geneigd om voor de hand liggende kleuren te kiezen  terwijl een andere kleur juist zo fris kan zijn! Een kleuradvies is een mooi begin om je eigen stempel te drukken op je nieuwe woning.
Laat je verrassen in Best bij  De Kleurenkamer !

De Kleurenkamer
Raadhuisplein 10
5683 EB  Best
0499-375600
yvonne@kleurenkamer.nl 
                                                                                                             top


                                               top

De directie stelt zich niet aansprakelijk 

Bij binnenkomst op de manege loop je jezelf bijna te pletter op een bord van ongeveer één bij één meter. Of bij het plaatselijke restaurant, de bioscoop, het theater etc. Ze hangen overal: "de directie stelt zich niet aansprakelijk".  Handig zo'n bord, want op die manier voorkom je als eigenaar mooi dat Jan en alleman je aansprakelijk stelt voor allerlei soorten schades. Je wijst gewoon naar het bordje. Zo simpel is het......   Als het echt zo simpel is, dan hang ik mijn hele huis vol met bordjes en krijgen mijn kinderen een bordje op de rug "mijn ouders zijn niet aansprakelijk voor mijn gedragingen".  Zou het zo simpel zijn? Los van het feit dat het taalkundig niet klopt (je kunt jezelf niet aansprakelijk stellen), is het zeker zo simpel niet. Door het ophangen van een simpel bordje kun je de aansprakelijkheid niet uitsluiten. De hele aansprakelijkheidswetgeving zou dan geen enkel nut hebben als je zelf kunt bepalen wanneer je wel en niet aansprakelijk bent. Er dient gekeken te worden naar het (aansprakelijkheids)recht om vast te stellen of iemand aansprakelijk is. Veronderstel  iemand rijdt met zijn auto de wasstraat in en daar hangt weer zo'n bordje. De borstels van de wasstraat zijn tot op het staal versleten en de auto wordt "gekrast" in plaats van "gewassen". Zou de eigenaar van de wasstraat hiervoor niet aansprakelijk zijn?  Neemt u van ons aan dat de eigenaar in dit geval volledig aansprakelijk is. Dit geldt ook voor uw kledingstukken die u betaald in bewaring geeft. Bij het beschadigen of zoekraken van uw kledingstukken is de bewaarder gewoon aansprakelijk, bordje of niet.


Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top