Derde kwartaal; Prinsjesdag
“Het gaat goed met Nederland en daar moet iedereen van gaan profiteren.” Dat was de centrale boodschap van de troonrede die koning Willem-Alexander op Prinsjesdag uitsprak. Het gaat namelijk goed met de economie.
Het gaat goed met Nederland. De zogenaamde brede welvaart in ons land laat op de meeste gebieden een stijgende lijn zien. Zo gaat de veiligheid omhoog, evenals de gezonde levensverwachting en het vertrouwen in de medemens en in organisaties. De welvaart is nog steeds wel ongelijk verdeeld. Hoogopgeleiden en inwoners met een Nederlandse achtergrond hebben een hogere brede welvaart dan laagopgeleiden en mensen met een niet-westerse achtergrond.
De rijksbegroting voor 2019 moet Nederland 'sterker, veiliger en welvarender' maken, aldus minister van Financiën Wopke Hoekstra. Toch is een steeds beter land niet vanzelfsprekend. Vertrouwen in de toekomst is werk in uitvoering. De regering richt zich daarbij op ‘een hechte samenleving’. Daarom wordt aandacht besteed aan onder meer:
- Eenzaamheid onder ouderen
- Mensen met problematische schulden, met verward gedrag of zwerfjongeren
- Cultureel erfgoed (€ 325 miljoen extra de resterende kabinetsperiode)
- Integratie van statushouders
Politici in Den Haag durven het nog niet aan om het verschil tussen het lage en het hoge btw-tarief helemaal op te heffen. maar in 2019 wordt wel een eerste stap gezet. Het lage btw-tarief gaat met 3 procentpunt omhoog naar 9 procent. De verhoging van het btw-tarief betekent een lastenverzwaring voor huishoudens, maar daar staat ook een grote lastenverlichting tegenover. Bij de inkomstenbelasting wordt in 2019 een overgang ingezet naar twee schijven in plaats van vier. Tot een inkomen van 68 duizend euro geldt uiteindelijk een tarief van ongeveer 37 procent, daarboven wordt het tarief 49,5 procent.
Het kabinet-Rutte 3 schroeft de energiebelastingen fors op. Voor 2019 staan hogere bijdragen voor de energiebelasting op aardgas, elektriciteit en de zogenoemde Opslag Duurzame Energie (ODE) op de rol. Hoe dit precies uitpakt voor individuele huishoudens, hangt af van het energieverbruik.
De vereenvoudiging van het schijvenstelsel voor de inkomstenbelasting gaat gepaard met een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Voor 2019 geldt nog dat de rente aftrekbaar is tegen een tarief van maximaal 49 procent – dat is een half procentpunt minder dan in 2018.
De basisverzekering stijgt in 2019 met gemiddeld 124 euro stijgt tot 1.432 euro voor het hele jaar, ofwel 119 euro per maand. Het standaard eigen risico blijft volgend jaar overigens 385 euro.
In 2019 wordt de zogenoemde ‘Tesla-taks’van kracht. Leaserijders met duurdere elektrische auto’s profiteren minder.
Lees hier meer over Prinsjesdag 2018
Pensioen, daar ben ik toch veel te jong voor?
40% van de mensen weet niet hoeveel inkomen ze krijgen na hun penisoen. En jij?
Pensioen. Het is een hot item de afgelopen jaren. Er wordt beknibbeld op de AOW, er wordt actie gevoerd voor hogere werkgeverspensioenen. Ondertussen stimuleert de overheid het bewustzijn over pensioen met allerlei campagnes. Vanuit verschillende hoeken wordt geroepen dat zelfstandig aanvullend pensioen opbouwen steeds belangrijker wordt om ook na je pensioenleeftijd nog comfortabel te leven. Toch blijkt steeds weer dat twintigers en dertigers weinig tot niets van pensioen weten. Want met pensioen gaan lijkt nog zo ver weg. Steeds verder weg zelfs, nu de pensioenleeftijd opschuift. Dus waarom zou je nú al nadenken over je pensioen? Je bent net 30 en denkt na over jouw toekomst. Wat komt er dan in je op? Een mooi gezin, een goeie carrière, een eigen huis? Een ‘stoffig’ onderwerp als het opbouwen van een pensioen is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch ben je jezelf 40 jaar later erg dankbaar als je dit wél doet.
Een paar jaar eerder beginnen met opbouwen van pensioen kan een groot verschil maken. En niet alleen omdat je langer de tijd hebt om geld te storten. Het rente op rente effect is enorm. Het volgende voorbeeld laat dat nog eens duidelijk zien:
Stel: je besluit tussen je 30ste en 40ste elk jaar in januari 1.200 euro te storten op een pensioenrekening. Na je 40ste stop je met inleggen, maar laat je de inleg wel verder renderen. Als je uitgaat van een netto rendement van 6% heb je op je 67ste al zo’n 86.000 euro bij elkaar. Start je daarentegen tien jaar later en leg je hetzelfde in? Dan bouw je slechts 48.000 euro op. Dat is dus zo’n 46% minder dan wanneer je tien jaar eerder dezelfde inleg doet! Om op hetzelfde eindkapitaal uit te komen, moet je dus veel meer storten. Conclusie: pensioen inhalen is duur. Vroeg starten loont.
Onze collega's van APS Pensioenteam helpen je graag met het in beeld brengen van jouw pensioen.
Ondernemers, laat u elektrische installatie keuren!
Indien uw elektrische installatie niet voldoet aan de NEN of SCIOS richtlijnen krijgt u bij schade geen of een gedeeltelijke uitkering.
In nagenoeg alle verzekeringspolissen staat de verplichting opgenomen om uw elektrische installatie te keuren. Indien er sprake is van een installatie die niet volgens de de NEN of SCIOS gekeurd is, kan dan bij een schade nadelige gevolgen hebben voor uw uitkering.
Veelal is eene brand te wijten aan de elektrotechnische installatie. Kortsluiting in de media; overbelasting volgens de NEN 1010 en verzekeraars. De elektrische installatie in gebouwen is in zo’n 25 tot 30% van alle branden tot hoofdoorzaak te herleiden. Naar schatting wordt de helft van alle branden veroorzaakt door de technische installatie, maar vaak is de oorzaak niet te terug te vinden in de rokende puinhopen.
De Nederlandse wet stelt dat elektrische installaties en apparaten veilig moeten zijn en dat werkzaamheden met of aan deze installaties veilig moeten worden uitgevoerd. NEN 3140 voorziet in de nodige bepalingen die u kunt gebruiken om hieraan te voldoen. Het volgen van NEN 3140 is de best mogelijke manier om aan de relevante wet- en regelgeving te voldoen. Het is dus niet alleen een verzekeraarskwestie maar ook een wettelijke verplichting!
Lees hier mee over het keuren van uw elektrische installatie.
Adviseurs van Quorim op examen
De adviseurs van Quorim beschikken over een ruime ervaring en worden dagelijks vanuit de binnendienst ondersteund door een team van bijna 60 verzekeringsspecialisten. Naast de jaarlijke permanente educatie, dienen wij iedere drie jaar examen te doen voor de vakgebieden waarvoor wij bevoegd zijn. De Wet Financieel Toezicht (WFT) stelt zware eisen aan de vakbekwaamheid van adviseurs. Ook in 2018 hebben we onze PE- punten behaald en de geldigheidsduur van onze diploma's verlengd. Op onze site leest u meer over de bevoegdheden van onze adviseurs.
Nieuwsbrief uit het derde kwartaal
Dit is de nieuwsbrief die wij in het derde kwartaal hebben uitgegeven. De hyperlinks in de nieuwsbrief werken niet meer maar de onderwerpen zijn op onze site in de zoekbalk terug te vinden.
Quorim geeft 9 maal per jaar een nieuwsbrief uit. In de maanden januari , juli en augustus geven wij geen nieuwsbrief uit.