Van alle markten thuis

Door ervaring wijs geworden.

Hoe verdelen we onze woning?

Als u samen een huis heeft, dan moet u hierover een beslissing nemen. Verkoopt u het of blijft een van u er wonen? Besluit jullie het huis te verkopen, dan verdeelt u de opbrengst. Dat doet u na aftrek van de kosten en hypotheekschuld.

U blijft in het huis wonen
Als u in het huis wilt blijven wonen, dan koop u uw ex-partner uit. Dat betekent dat u de helft van de overwaarde aan hem of haar betaalt. U moet dan wel genoeg geld hebben. Of uw inkomen moet hoog genoeg zijn om dat bedrag te financieren. De rente die u voor deze hypotheekverhoging betaalt, is aftrekbaar. De Belastingdienst ziet het extra geld dat u aan uw ex-partner betaalt als geld dat u uitgeeft om een eigen woning te kopen. Natuurlijk moet u nog wel even langs de notaris!

Je ex-echtgenoot blijft in je huis wonen
Blijft uw ex-echtgenoot in het huis wonen? Dan geeft deze vijftig procent van het eigenwoningforfait aan als inkomsten uit eigen woning. De andere vijftig procent geeft de partner aan als ontvangen alimentatie.

Betaalt de ex-echtgenoot nog een deel van de hypotheekrente, dan is die gewoon aftrekbaar. Betaalt u als niet-bewoner de volledige hypotheekrente, dan:
- is vijftig procent aftrekbaar als hypotheekrente;
- moet u vijftig procent van het eigenwoningforfait aangeven, wat u weer als betaalde alimentatie kan aftrekken.

De ex-echtgenoot moet vijftig procent van het eigenwoningforfait aangeven als ontvangen alimentatie en daarover belasting betalen. Deze mogelijkheid bestaat tot twee jaar na de scheiding. Daarna wordt het aandeel in de woning (onder aftrek van de hypotheekschuld) belast in box 3. Daarnaast mag u de betaalde hypotheekrente aftrekken.

Let op:
De manier waarop u met uw ex-partner de woning verdeelt heeft altijd gevolgen voor de belastingaangifte. Dat is een ingewikkelde zaak, die door een nieuwe wet nog lastiger wordt. Het is dus goed om eerst advies te vragen aan bijvoorbeeld een belastingadviseur.

(bron: Verbond van Verzekeraars 2013)

Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top