Goed geregeld

Zekerheid geeft vrijheid.

Zonnepanelen bron van brand

02-11-2018

Steeds meer particulieren investeren hun geld in zonnepanelen. Ze schieten in heel Nederland als paddenstoelen uit de grond. Hele daken worden er mee belegd. Er zijn geen vergunningen voor nodig. Inmiddels valt het op, dat er veel branden door verkeerde montage ontstaan.Veel installateurs houden zich niet aan de bouw- en elektrotechnische instructies. Bij particulieren is er vaak na de montage geen opleveringsinspectie die controleert of de zonnepanelen goed zijn gemonteerd.

De meeste branden ontstaan doordat de panelen te dicht op het dak worden gemonteerd. De panelen kunnen hierdoor de warmte niet kwijt. Het zijn veelal kleine brandjes maar wel met een groot gevaar.

Opleveringsinspectie

De brandweer spreekt inmiddels de wens uit dat ook particulieren na de installatie een opleveringsinspectie laten uitvoeren. Daarmee wordt voorkomen dat er onnodig risico wordt gelopen. Het blijkt dat voor een brand de particulieren al  signalen hebben ontvangen dat het fout kan gaan. Zo komt het voor dat er panelen al dagen aan het brommen zijn en dat is het snel foute boel.

Inspectie van bekabeling

Ook worden kabels van zonnepanelen alsmede de zonnepanelen zelf  blootgesteld aan de weersinvloeden. Hierdoor kunnen (kunststof) isolatie materialen beschadigd raken. Op dagen met veel zonneschijn zal er veel stroom worden opgewekt. Als er ergens in de elektrische installatie een slechte verbinding zit kan hierdoor warmte ontstaan en in het ergste geval zelfs brand. Tijdens een inspectie worden deze verbindingen gecontroleerd en kabels doorgemeten. Het inspectierapport is tevens een belangrijk document voor de brandverzekering.

NEN 1010 en twee jaarlijkse keuring

Iedere elektrische aansluiting dient bij oplevering geïnspecteerd te worden volgens de NEN1010. Dit geldt ook voor een zonnepanelen installatie.Het twee jaarlijks inspecteren van uw zonnepanelen is aan te raden.

Met een uitgebreide inspectie volgens de NTA 8013 bent u ervan verzekerd dat de aangelegde installatie goed werkt maar ook opbrengt wat u ervan mag verwachten.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top