Van alle markten thuis

Ook voor het zwaardere werk!

Modernisering Ziektewet

01-10-2013

Wat is de Wet BeZaVa?

Met de invoering van de wet BeZaVa krijgt u als ondernemer de financiële verantwoordelijkheid voor vangnetters met betrekking tot de Ziektewet en de WGA. Nu is een werkgever alleen financieel verantwoordelijk tot einde van het dienstverband. Hierna nam het UWV de uitkeringslasten over. Deze Wet verruimt de financiële verantwoordelijkheid van de werkgever tot maximaal 12 jaar. Afhankelijk van de totale loonsom zullen de uitkeringslasten op de werkgever worden verhaald middels een gedifferentieerde premie. Het principe “de vervuiler betaald” is hier van toepassing dus. Voor de vaststelling van de premie per 1 januari 2014 geldt 2012 als peiljaar.

Premievaststelling

Het UWV is degene die de gedifferentieerde premie per 1-1-2014 gaat betalen. De gedifferentieerde premie wordt vastgesteld aan de hand van de instroomgegevens van 2012. Dus voor iedere werknemer die in 2012 in de Ziektewet of in de WIA (vanuit de Ziektewet) is ingestroomd, zal de laatste werkgever de gedifferentieerde premie moeten gaan betalen. De Nieuwe Ziektewet geldt voor vangnetters zonder werkgever. Dit kan dus ook uw ex-werknemer zijn!

Op dit moment is het UWV druk bezig om brieven naar alle werkgevers te sturen met alle gegevens van ex werknemers over wie premie betaald moet worden.

LET OP bij de premievaststelling!
Dat dit niet zonder slag of stoot gaat, bewijzen al diverse discussies op bijvoorbeeld LinkedIn. En, niet geheel onbelangrijk, diverse deskundigen geven al aan dat de kans op fouten van het UWV 35% kan zijn. Bijvoorbeeld mensen die ten onrechte worden beschouwd als vangnetter. En dit kan u letterlijk tonnen kosten!

Wees daarom zeer zorgvuldig bij het controleren van de gegevens voor de premievaststelling. Liever nog, laat dit over aan deskundigen. Echt. Het scheelt u op termijn Heel Veel (Financiële) Ellende.

Quorim zal later dit jaar uitgebreid informeren over de mogelijkheden om het risico wat voortkomt uit deze wetswijziging in de onderneming in te passen. Op dit moment zijn er nog  geen verzekeraars die mogelijkheden zien dit risico te verzekeren.

Wij hebben voor u een handige checklist beschikbaar.

(bron: PDC Nederland)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top