Van alle markten thuis

Ook voor het zwaardere werk!

Stijging WIA instroom

01-09-2017

Na een daling in 2015 is de instroom in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) in 2016 met bijna 12% gestegen, van 35.800 naar 40.000 uitkeringen. Dat is de grootste stijging sinds 2010. Het UWV kan de stijging slechts gedeeltelijk verklaren. Uit het UWV Kennisverslag (UKV) van juni 2017 blijkt dat twee groepen verantwoordelijk zijn voor deze stijging, namelijk mensen die in loondienst zijn op het moment dat zij ziek worden en mensen die ziek worden terwijl zij een WW-uitkering hebben. De stijging bij WW’ers is bijna volledig te verklaren door het feit dat twee jaar eerder ook het aantal mensen met een WW-uitkering groeide. De toename bij werknemers is voor een groot deel het gevolg van een toename van het aantal personen dat een WIA-uitkering heeft aangevraagd.

Instroom zieke werknemers

Het aantal werknemers met een dienstverband dat de WIA instroomt, stijgt met 11%. Deze toename is voor 50% het gevolg van de groei van het aantal WIA-aanvragen. UWV kan deze stijging niet verklaren, omdat de begeleiding en re-integratie van zieke werknemers onder verantwoordelijkheid van de werkgevers vallen en zich daarmee buiten het gezichtsveld van UWV bevinden. Naast de groei van het aantal aanvragen speelt voor circa 25% het geslacht en de leeftijd een rol. De kans om arbeidsongeschikt te worden is voor 55-plussers relatief groter dan voor werknemers jonger dan 25 jaar. Vrouwen hebben daarbij statistisch gezien een grotere kans op arbeidsongeschiktheid dan mannen. Een derde oorzaak voor de toegenomen instroom ligt in het feit dat een groter deel van de WIA-aanvragen wordt toegekend.

Instroom zieke WW’ers

In 2016 stroomden bijna 23% meer mensen uit de WW in de WIA dan in 2015. Deze stijging is voor 80% te verklaren doordat twee jaar eerder ook het aantal mensen met een WW-uitkering toenam. Dit als gevolg van de crisis. Het feit dat zij gemiddeld ouder en vaker vrouw zijn, verklaart nog eens 10% van de stijging. De rest van de stijging komt doordat een groter deel van de aanvragen wordt toegekend.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top