Persoonlijke en deskundige afwikkeling

Ieder dag staan wij weer voor u klaar!

Schade in buitenland

01-09-2017

Het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars is verantwoordelijk voor schades die in Nederland door buitenlandse motorrijtuigen worden veroorzaakt: de zogeheten groenekaartschades. Maar dat is maar een deel van het verhaal: het bureau heeft ook een -minder bekende- rol bij aanrijdingen in een ander land waarbij de bezoekende partij het slachtoffer is.

Groene kaart

De groene kaart fungeert als verzekeringsbewijs voor automobilisten die in het buitenland een aanrijding veroorzaken. Maar in Europees verband zijn er daarnaast afspraken gemaakt over de bescherming van consumenten die in het buitenland slachtoffer worden van een aanrijding door een motorvoertuig.

Regeling

Het komt erop neer dat een Nederlander die in Griekenland wordt aangereden door een Grieks voertuig – of hij nu automobilist is of voetganger – in Nederland een claim kan indienen. Het Nederlands Bureau zoekt dan als informatiecentrum op wie de betrokken verzekeraar van de Griekse tegenpartij is. Elke verzekeraar heeft een vertegenwoordiger in alle EU-landen; dus ook in het land waar het slachtoffer woont. In dit geval ga je als slachtoffer dus op zoek naar de vertegenwoordiger in Nederland van de Griekse verzekeraar.

Omgekeerd kan een Italiaan die in Nederland wordt aangereden in Italië bij het landelijke informatiecentrum terecht om op te vragen wie de Nederlandse verzekeraar is en wie deze verzekeraar vertegenwoordigt in zijn eigen land.

Wie in het buitenland wordt aangereden door een lokaal motorvoertuig, heeft recht op schadevergoeding. Over de hoogte daarvan bestaan nog weleens misverstanden. Omdat de aanrijding in het buitenland plaatsvindt, gelden ook de vergoedingsregels volgens het recht van dat land. Het kan dus zijn dat bepaalde kosten die in Nederland altijd worden vergoed, nu niet worden betaald omdat de regelgeving in het land van aanrijding strenger is. Maar het kan uiteraard ook omgekeerd zijn.

bron: AM web

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top