Al meer dan 30 jaar ervaring

Wij werken in heel Nederland

Phishingmail

01-04-2019

Phishing (naar analogie van phreaking, is het afgeleid van fishing: "vissen", "hengelen") is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank) website, die een kopie is van de echte website, om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien.

Hoe herken ik phishing?

  1. Wordt u in een e-mail met algemene termen aangesproken, zoals 'geachte heer/mevrouw'? Let dan op. Bedrijven en instanties waar u klant bent, gebruiken meestal uw voor- of achternaam. Ook weten zij of ze in de aanhef 'meneer' of 'mevrouw' moeten gebruiken.
  2. Reageer nooit direct. Cybercriminelen rekenen namelijk op een schokreactie. Bijvoorbeeld als u leest dat u een boete krijgt en uit nieuwsgierigheid of verontwaardiging op een link klikt.
  3. Bedenk of het logisch is dat deze afzender u op dit moment een e-mail stuurt en daarin vraagt naar uw persoonlijke gegevens of inloggegevens.
  4. Controleer het e-mailadres van de afzender. Vaak is het gebruikte adres een afgeleide versie van de echte naam van het bedrijf of de instantie. Of ze vervangen letters, zodat het e-mailadres op het oorspronkelijke lijkt.
  5. Geef uw gegevens niet zomaar door. In een phishing e-mail staat vaak het verzoek om uw persoonsgegevens te controleren, bij te werken of aan te vullen. Instanties zoals banken en overheden vragen nooit op deze manier naar uw gegevens.
  6. Lees en bekijk de e-mail goed om te zien of er spelfouten of vage logo's in voorkomen. Vergelijk het bericht met een eerdere e-mail van het bedrijf of de instantie, als dat mogelijk is.

Hoe komen de hackers bij u "binnen" ?

In dit filmpje kunt u zien hoe een cybercrimineel eenvoudig ‘binnenkomt’ door een linkverzoek te sturen. Zogenaamd via LinkedIn. In werkelijkheid gebeurt dat via een website waarvan de domeinnaam sterk lijkt op die van LinkedIn: als u goed kijkt, is de eerste L een 1: uitleg phishingmail door Fox IT.

Jennifer, het slachtoffer in het filmpje, bestaat niet echt. Ze is de CEO van een niet-bestaande organisatie: Machnetico. Doordat zij klikt op het LinkedIn-verzoek, zet zij de deur open voor hackers, die vervolgens haar beeldscherm kunnen overnemen en zo op afstand haar computer kunnen besturen en bijvoorbeeld intellectueel eigendom kunnen stelen.

Mij overkomt dit niet.

Het aantal phishing-pogingen groeit gestaag. Waarom? Omdat het zo succesvol is. Ga maar na: van de afzenders van de tientallen mailtjes die u en uw werknemers op een dag krijgen, hoeft er maar één criminele bedoelingen te hebben. Bovendien zijn valse e-mails (phishing-mails) nauwelijks nog van echt te onderscheiden. De internetdieven gebruiken bekende instanties als banken en de Belastingdienst om bij u in te breken. Bedenk daarbij dat iedere sector een doelwit kan zijn.

Alleen al in januari deden 600 mensen aangifte van oplichting en meldden 30.000 mensen een phishing-poging. De "vissers" kennen helaas steeds beter de regels van de spamfilters. Het blijft dus iedere keer goed opletten en goed lezen. Een gewaarschuwd mens...

Cyberverzekering

Dit is een cyber en data risks verzekering die ondernemingen verzekert tegen onder andere de gevolgen van hacking, systeeminbraak, verlies van data, gegevensdiefstal en cyber-aanvallen.

Van een verzekerd evenement is sprake: zodra gedurende de looptijd van de verzekering geld van de rekening van verzekerde(n) verloren gaat als gevolg van malware (kwaadwillende software) door toedoen van en/of veroorzaakt door een hacker of zodra geld van verzekerde(n) verloren gaat door toedoen van phishing of wijziging van een betalingsopdracht voortvloeiende uit ongeoorloofde toegang tot het computersysteem van verzekerde(n).

Lees hier meer over de cyberverzekering: cyberverzekering

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top