Persoonlijke en deskundige afwikkeling

Ieder dag staan wij weer voor u klaar!

Eenvoudige AOV

26-06-2019

Zelfstandigen die zich oriënteren op een arbeidsongeschiktheidsverzekering, willen graag eenvoudiger producten. Ze verwachten een betrouwbaarder opstelling van verzekeraars en zouden graag zien dat niet alleen de premie fiscaal aftrekbaar is, maar ook het aov-advies. Dat zijn enkele resultaten uit het onderzoek dat het ministerie van Sociale Zaken en het Verbond hebben uitgevoerd onder zzp’ers en financieel adviseurs.

Koolmees presenteert aov-onderzoek: zzp’er wil eenvoudiger product

Het ministerie wil met het onderzoek meer inzicht krijgen in de reden waarom zzp’ers wel of geen aov afsluiten. Een onderzoek werd uitgevoerd onder zes zzp’ers met aov en zes zzp’ers zonder, en zes financieel adviseurs met aov’s in hun portefeuille.

Gedragbepalers

De onderzoekers keken eerst naar de belangrijkste gedragbepalers, zoals kennis, houding en zelfbeeld. Volgens het rapport hebben zzp’ers bijvoorbeeld een beperkte kennis van het product, zijn ze niet goed op de hoogte van keuzemogelijkheden. Hun houding is dat een aov weliswaar verstandig is, maar die houding wordt negatief beïnvloed door het overheersende beeld dat een aov heel duur is.

Bijgeloof

Opmerkelijker zijn de conclusies omtrent het zelfbeeld als gedragsbepaler voor een aov. De zzp’ers typeren zichzelf als optimistische personen. Het afdekken van het arbeidsongeschiktheidsrisico zou daar niet bij passen. “Ook bestaat in zeker mate het bijgeloof dat je dit [arbeidsongeschiktheid] weleens over jezelf zou kunnen afroepen door een AOV af te sluiten”, schrijven de onderzoekers.

Vangnet

Volgens financieel adviseurs hebben zzp’ers een te groot vertrouwen in het sociale vangnet in Nederland. Ze rekenen op de bijstand als laatste redmiddel. “Onduidelijk is of iedereen zich dan realiseert dat een vermogenstoets (eigen huis, inkomen van partner) hier deel van uitmaakt. Er wordt in de ogen van financieel adviseurs soms lichtzinnig gedacht over het verkopen van het eigen huis.”

Eenvoudiger

Het onderzoeksbureau vroeg de deelnemers ook of de huidige producten op de markt voldoen. In algemene zin concluderen ze dat de producten voldoen, maar dat er wel verbeteringen mogelijk zijn. Eenvoudiger producten, helderheid over de keuzes en minder kleine lettertjes worden genoemd.

Aftrekbaarheid

De overheid speelt volgens zzp’ers en adviseurs een sleutelrol bij het verhogen van de verzekeringsgraad. Volgens de zelfstandigen moet er meer voorlichting komen, of zou de overheid een basisvoorziening voor alle werkenden moeten optuigen. Financieel adviseur zien de meeste heil in de aftrekbaarheid van aov-advies, en een actievere rol van accountants en boekhouders in het onder de aandacht brengen van het risico.

Lees hier meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering

(bron AM web)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top