Sterk in oplossingen

Sterk in advies!

Cyberrisico's onbekend

23-09-2016

Cybercrime is dagelijks in het nieuws. De overheid steekt steeds meer geld in het onderzoeken van cybercrime, maar toch denken de meeste bedrijven nog altijd: dat overkomt mij niet. Duidelijk is ook dat niet alleen cybercrime (47%) verantwoordelijk is voor de schade, ook menselijke fouten (25%) en systeemstoringen (29) kunnen tot claims leiden. En onder computers vallen ook smartphones en tablets. Cyberschade kan bestaan uit dataverlies, een datalek, aansprakelijkheid en bedrijfsschade.

Schade neemt toe
Ruim 60% van ondernemend Nederland heeft te maken gehad met cybercrime.De totale schade op jaarbasis bedraagt inmiddels € 10 mld, voor schade door ‘gewone’ diefstal is dat € 1 mld. Een groot risico is het online gedrag van medewerkers. Zo accepteert 1 op de 3 gebruikers uitnodigingen van onbekenden, 24% gebruikt dezelfde online opslag privé en zakelijk. Nog eens 39% van de gebruikers logt niet uit zijn computer als hij naar huis gaat, 25% deelt zijn accountinformatie en 12% van alle gebruikers wordt gehackt.Kosten en schade

Hoe te verzekeren?
Op de traditionele verzekeringen is een beperkte dekking voor cyberrisico’s. De cyberriskverzekering is calamiteitendekking en de verzekeringsmarkt voor cyberrisk is wisselvallig en individueel. Lees hier meer.

Nog niet omarmd
De perceptie van het risico is nog lang niet doorgedrongen in het bedrijfsleven. Vaak wordt verwezen naar de ICT-afdeling. Het cyberrisk staat bij grote ondernemingen wel op de radar als reëel risico, maar de koopbereidheid is klein. Ook bij mkb-bedrijven staat het op de radar, maar wordt het niet ervaren als een risico met grote impact. De conversie op offertes is ronduit laag te noemen, namelijk minder dan 10%.

Meldplicht
Sinds 1 januari is er de Meldplicht datalekken. In Nederland kun je een maximale boete van € 820.000 krijgen per overtreding of 10% van de jaaromzet. Volgens alle sprekers loont het de moeite om de handleiding hoe te handelen bij een datalek door te nemen. Een datalek moet niet alleen gemeld worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens, maar ook aan de mensen van wie de gegevens zijn gelekt.

Wat zelf doen?
Om het risico in te schatten kun je als bedrijf een aantal stappen zetten. Stap 1 is het inventariseren van de risico’s, bedreigingen en kwetsbaarheden. De volgende stap is dat de mogelijke gevolgen voor het bedrijf en de bestaande verzekeringsdekking geanalyseerd moet worden. Stap 3 is het bepalen van huidige en gewenste maatregelen en dat te bespreken met de medewerkers. Stap 4 is een regelmatige evaluatie of de aanpak nog het gewenste resultaat heeft.

(bron: AM web)


Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top