Een zorgeloos advies

Vrijheid in verzekeren.

Zorgpremie 2024

05-10-2023

De kogel is door de kerk: de eerste zorgpremie van 2024 is bekendgemaakt. Bij zorgverzekeraar DSW uit Schiedam stijgt de premie van de zorgverzekering komend jaar met 138 euro. Per verzekerde komt dit neer op een verhoging van maandelijks 11,50 euro. Het is de grootste stijging van de zorgpremie sinds 2006.

De basisverzekering kost bij DSW straks 149 euro per maand bij een eigen risico van 375 euro. De premiestijging van DSW ligt in lijn met de verwachtingen in de begroting voor Volksgezondheid. In dat document wordt uitgegaan van een verhoging in de nominale premie van 142 euro. Volgens directeur Aad de Groot van DSW stijgt de premie vanwege inflatie en kostenstijgingen in de zorg. In veel zorg-CAO’s zijn de salarissen verhoogd.

Het is de grootste stijging van de zorgpremie sinds 2006.

Daar komt bij dat de Nederlandse bevolking vergrijst: er zijn steeds meer ouderen die op hun beurt langer leven dan vroeger. Dat zorgt voor een toename van de zorgvraag, waardoor er meer declaraties zijn en sector-breed meer personeel moet worden aangetrokken.

DSW slaat alarm

Vanwege de aanzienlijke stijging van de zorgpremie heeft DSW nu alarm geslagen. De zorgverzekeraar constateert dat steeds meer verzekerden bij hen aankloppen voor betalingsregelingen, omdat zij moeite hebben om zowel de premie als het eigen risico te voldoen.

DSW benadrukt bovendien dat zorgverzekeraars zich te veel richten op prijsconcurrentie en te weinig op de kwaliteit van de zorg. De verzekeraar verzet zich bijvoorbeeld tegen de langdurige onderhandelingen en de instelling van omzetplafonds bij zorgaanbieders. Volgens DSW zou een betere aanpak zijn dat zorgaanbieders en verzekeraars meer samenwerken op de lange termijn, met duidelijke en effectieve afspraken.

Tot slot streeft DSW ernaar om af te stappen van het betalen van zorgverleners op basis van het aantal ingrepen, en in plaats daarvan over te gaan op het werken met budgetten, om zo meer ruimte te creëren voor de belangen van de patiënt.

Indicatie voor andere verzekeraars

Omdat DSW als eerste de premie voor het nieuwe jaar bekend maakt, krijgen we hierdoor vaak een goed beeld voor de premieontwikkeling bij de andere zorgverzekeraars, zoals Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis. Zij zullen echter pas vanaf omstreeks 8 november hun premies bekend maken, zoals ieder jaar het geval is.

In 2023 steeg de zorgpremie met gemiddeld 10 euro per maand naar 138,45 per basisverzekering.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top