Van ontzorgen hebben wij ons vak gemaakt

Verstand van grote en kleine risico's.

Warmtepomp

03-10-2023

Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren dreigen volgens onderzoek in opdracht van Vereniging Eigen Huis onterecht verplicht te worden een hybride warmtepomp te kopen. "Bovendien heeft de verplichte aanschaf van een warmtepomp zeer ongelijke en daarmee onrechtvaardige financiële gevolgen voor huiseigenaren", stelt Eigen Huis.

Vereniging Eigen Huis roept de minister op "de aannames achter de berekening van de terugverdientijd aan te passen. Maatwerk is hierbij belangrijk. Daarnaast moet de subsidie voor warmtepompen omhoog. Dit zorgt voor kortere terugverdientijden en voorkomt dat huiseigenaren er onderaan de streep op achteruitgaan. Tenslotte moet de minister de verplichting tot een warmtepomp zien als onderdeel van de gehele energietransitie van huiseigenaren, die immers ook worden geacht te isoleren of over te stappen op elektrisch koken".

Terugverdientijd

Eigen Huis: "Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht worden een hybride warmtepomp aan te schaffen bij vervanging van de cv-ketel. De verplichting geldt niet bij een terugverdientijd langer dan zeven jaar. Uit onderzoek in opdracht van De Jonge komt naar voren dat 2,65 miljoen huiseigenaren de warmtepomp binnen die periode terugverdienen. Maar uit het onderzoek van Berenschot blijkt dit bij slechts 270.000 woningbezitters zo te zijn. Dit zou betekenen dat straks zo’n 2,4 miljoen huiseigenaren onterecht een warmtepomp moeten aanschaffen. Een belangrijke oorzaak van dit verschil is dat in het onderzoek in opdracht van de minister onrealistische cijfers over het gasverbruik van woningen zijn gebruikt. Ook de inflatie en onderhoudskosten zijn niet meegenomen.

Dit zou betekenen dat straks zo’n 2,4 miljoen huiseigenaren onterecht een warmtepomp moeten aanschaffen.

"Uit het onderzoek van Berenschot blijkt verder dat de verplichte aanschaf van een warmtepomp (kosten: 4.500 - 5.700 euro exclusief cv-ketel en inclusief subsidie) grote financiële gevolgen kan hebben voor huiseigenaren. Deze verschillen bovendien sterk per huiseigenaar. Sommigen hebben er profijt van, terwijl anderen er onder de streep op achteruit gaan. Deze laatste groep betreft vooral kwetsbare huishoudens. Ook kan de investering nadelige gevolgen hebben voor de financiële buffer en financiële flexibiliteit van deze groep.

"Deze ongelijkheid ontstaat onder andere doordat de aanschaf van een warmtepomp vooral positief uitpakt voor huiseigenaren met een hoog gasverbruik. Zij besparen ook veel. Dit is vaak het geval bij grotere – en duurdere – woningen. Een andere factor die sterk van invloed is op het financiële plaatje, is de wijze van financiering. Wie een warmtepomp moet financieren met een lening met rente, is onderaan de streep vaak slechter uit."

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top