Omdat u niet altijd alleen bent

Wij schatten uw risico's goed in.

Storm op komst

01-11-2023

Extreme regen, hagel en wind kunnen voor veel schade in Nederland zorgen. Gelukkig zijn de meeste Nederlanders goed verzekerd tegen stormschade. Door het veranderende klimaat verwachten verzekeraars dat de schade wel gaat toenemen.

Wat is verzekerd?

Nederlanders zijn doorgaans goed verzekerd tegen stormschade. De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door storm. Dit geldt voor de woning, de inhoud van de woning en voor schuttingen. Woonverzekeraars hanteren vaak wel een eigen risico. Auto’s met een WA-plusverzekering (beperkt casco) of allriskverzekering (casco) zijn verzekerd tegen schade door storm. Ongeveer twee derde van het wagenpark in Nederland heeft zo’n type verzekering.

Top tien stormschades

Op basis van ingediende claims kan het Verbond van Verzekeraars na een aantal maanden in kaart brengen hoeveel schade een storm heeft veroorzaakt. Het gaat hierbij alleen om verzekerde schade op de inboedel-, opstal- en autoverzekering. De totale schade ligt dus nog hoger. Zo heeft de hagelbui in 2016 voor ruim 200 miljoen euro aan schade bij kassen veroorzaakt. Maar denk ook aan gewassen op het land, transport, bedrijfsonderbreking en infrastructuur. Die schade wordt in onderstaand overzicht buiten beschouwing gelaten.

Op basis van toekomstscenario’s van het KNMI is de verwachting is dat extreme regen, hagel en droogte door klimaatverandering gaat toenemen.

Kan het Verbond een schadeschatting doen?

Als er een storm over heel Nederland trekt, dan kan het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars een eerste schatting van de schade doen. Als de storm vooral een lokaal karakter heeft, dan is dit niet mogelijk. Als er een schatting gedaan kan worden, dan wordt die grotendeels gebaseerd op historische schadedata. We weten namelijk wel hoeveel schade eerdere stormen hebben opgeleverd. Door die historische data te combineren met factoren als het weer en de dag van de week, kunnen wij een (voorzichtige) schatting maken. Ook zijn er steeds betere waarschuwingen mogelijk. Gekoppeld aan maatregelen heeft dit een dempend effect op de schade.

Neemt het aantal stormen in Nederland toe?

Op basis van toekomstscenario’s van het KNMI is de verwachting is dat extreme regen, hagel en droogte door klimaatverandering gaat toenemen. Klimaatverandering lijkt minder invloed te hebben op stormen met extreme windstoten. Wereldwijd zien verzekeraars de gevolgen van klimaatverandering terug in hun cijfers.

Preventietips stormschade

Toenemend extreem weer zorgt voor meer overlast en schade bij particulieren, ondernemers en bedrijven. Denk aan ondergelopen straten, huizen en bedrijfspanden vanwege te veel neerslag in korte tijd. Daarnaast herinnert iedereen zich de hevige storm in januari 2018 nog wel, waarbij zelfs daken van gebouwen werden geblazen. Om burgers en bedrijven te helpen zoveel mogelijk schade door noodweer te voorkomen, deelt het Verbond van Verzekeraars preventietips.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top