Voor een goed advies hoeft u niet ver te zoeken

Wij schatten uw risico's goed in.

Stijging verkeersongevallen

01-12-2023

Het aantal verkeersongevallen in Nederland is weer aanzienlijk gestegen. Deze zorgwekkende trend is gebaseerd op gegevens van Star Traffic Accident Reporting, een samenwerkingsverband waar onder andere de politie en het Verbond van Verzekeraars bij betrokken zijn.

De stijgende trend

Uit de gegevens van Star Traffic Accident Reporting blijkt dat het aantal verkeersongevallen in Nederland de afgelopen jaren is toegenomen. Dit vormt een verontrustende ontwikkeling, aangezien Nederland lange tijd bekendstond als een land met een relatief laag aantal verkeersongevallen en een hoog niveau van verkeersveiligheid. De recente stijging baart dan ook zorgen.

De stijging van het aantal verkeersongevallen heeft verschillende gevolgen, zowel op menselijk als maatschappelijk vlak.

Mogelijke oorzaken

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de stijging van het aantal verkeersongevallen in Nederland. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Toegenomen verkeersdrukte: Nederland heeft een groeiende bevolking en economie, wat heeft geleid tot meer verkeer op de wegen. De toenemende verkeersdrukte kan resulteren in meer potentieel gevaarlijke situaties.
  • Afleiding door smartphones: Het gebruik van smartphones tijdens het rijden is een groeiend probleem. Bestuurders die worden afgeleid door telefoongesprekken, sms'jes of sociale media lopen een groter risico op ongevallen.
  • Onvoldoende handhaving: De handhaving van verkeersregels kan een rol spelen in de stijging van het aantal ongevallen. Als er onvoldoende politieaanwezigheid is op de wegen, kunnen bestuurders zich minder geneigd voelen om de verkeersregels na te leven.
  • Infrastructuurproblemen: Slechte wegen, onvoldoende verkeerssignalering en verouderde infrastructuur kunnen bijdragen aan ongevallen. Het is belangrijk dat de overheid blijft investeren in verbeteringen aan de infrastructuur.

De gevolgen

De stijging van het aantal verkeersongevallen heeft verschillende gevolgen, zowel op menselijk als maatschappelijk vlak. De meest directe gevolgen zijn letsel en verlies van levens. Slachtoffers van verkeersongevallen en hun families worden vaak geconfronteerd met ernstige fysieke en emotionele trauma's.

Daarnaast brengen verkeersongevallen hoge kosten met zich mee voor de samenleving. Medische zorg, schade aan voertuigen en verlies van arbeidsproductiviteit zijn slechts enkele van de economische gevolgen. Ook verzekeraars worden geconfronteerd met toenemende claims, wat uiteindelijk kan leiden tot hogere verzekeringspremies voor automobilisten.

Plan verkeersveiligheid 2030

Het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV) van de Rijksoverheid met als doel de verkeersongevallen verder terug te dringen wordt niet gehaald, ondanks de subsidies die zijn verstrekt om de verkeersveiligheid te verbeteren en alle anderen genomen veiligheidsmaateregelen.

Conclusie

De stijging van het aantal verkeersongevallen in Nederland is een zorgwekkende ontwikkeling die opnieuw de aandacht verdient van beleidsmakers, wetshandhavers en de samenleving als geheel. Het is belangrijk dat er maatregelen worden genomen om de oorzaken van deze stijging aan te pakken, zoals het verminderen van verkeersdrukte, intensiveren van handhaving van verkeersregels en het bevorderen van bewust rijgedrag. Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we streven naar een veiliger verkeersomgeving voor iedereen in Nederland.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top