Doorlopend verzekerd

De adviseurs van Quorim staan voor u klaar!

Stagnatie hypotheekrente

07-09-2022

Na zeven weken van daling is de hypotheekrente gestagneerd. Het totaalgemiddelde daalde in de week van 22 augustus naar 3,78 procent (een week ervoor: 3,80 procent). De oorzaak hiervoor is de gestegen rente op de kapitaalmarkt, die de basis vormt voor de hypotheekrente. Sinds vijf weken is de kapitaalmarktrente met ongeveer een half procentpunt opgelopen, waardoor de marge die geldverstrekkers op de hypotheekrente maken, is geslonken. Was deze marge nog niet zo lang geleden ruim een procentpunt hoger dan gebruikelijk is, inmiddels is dat nog maar enkele tienden. Hoewel er deze week veel geldverstrekkers waren die hun rentetarieven verlaagden, vielen er ook enkele verhogingen door regiepartijen te noteren.

De lange hypotheekrente mag dan sinds juli weer dalen, dat geldt niet voor de korte hypotheekrente. De variabele hypotheekrente, overbruggingsrente en 1 en 2 jaar vast stijgen juist. Datzelfde gaat overigens op voor veel spaarrentes. De reden daarvoor is de oplopende Euribor, het rentetarief dat Europese banken onderling hanteren. De Euribor geldt als maatstaf voor de korte hypotheekrente en wordt beïnvloed door de renteverhogingen die de ECB doorvoert. Tussen 2015 en dit jaar was de Euribor zelfs negatief."

Jarenlang was 20 jaar vast de dominante rentekeuze voor veel consumenten. In februari lag de gemiddelde renteperiode voor nieuwe hypotheken zelfs op 20 jaar. Maar na de enorme rentestijging die daarop volgde ziet de wereld er voor geldverstrekkers inmiddels heel anders uit. De gemiddelde renteduur is teruggevallen naar circa 13,5 jaar vast. Daarnaast worden er relatief meer hypotheken met NHG gesloten doordat doorstromers en oversluiters in aantal zijn afgenomen. In de huidige maand augustus ligt het percentage NHG-hypotheken op ongeveer 28 procent, terwijl dit in februari nog 20 procent was (bron HDN).

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top