Stagnatie hypotheekrente
07-09-2022Na zeven weken van daling is de hypotheekrente gestagneerd. Het totaalgemiddelde daalde in de week van 22 augustus naar 3,78 procent (een week ervoor: 3,80 procent). De oorzaak hiervoor is de gestegen rente op de kapitaalmarkt, die de basis vormt voor de hypotheekrente. Sinds vijf weken is de kapitaalmarktrente met ongeveer een half procentpunt opgelopen, waardoor de marge die geldverstrekkers op de hypotheekrente maken, is geslonken. Was deze marge nog niet zo lang geleden ruim een procentpunt hoger dan gebruikelijk is, inmiddels is dat nog maar enkele tienden. Hoewel er deze week veel geldverstrekkers waren die hun rentetarieven verlaagden, vielen er ook enkele verhogingen door regiepartijen te noteren.
De lange hypotheekrente mag dan sinds juli weer dalen, dat geldt niet voor de korte hypotheekrente. De variabele hypotheekrente, overbruggingsrente en 1 en 2 jaar vast stijgen juist. Datzelfde gaat overigens op voor veel spaarrentes. De reden daarvoor is de oplopende Euribor, het rentetarief dat Europese banken onderling hanteren. De Euribor geldt als maatstaf voor de korte hypotheekrente en wordt beïnvloed door de renteverhogingen die de ECB doorvoert. Tussen 2015 en dit jaar was de Euribor zelfs negatief."
Jarenlang was 20 jaar vast de dominante rentekeuze voor veel consumenten. In februari lag de gemiddelde renteperiode voor nieuwe hypotheken zelfs op 20 jaar. Maar na de enorme rentestijging die daarop volgde ziet de wereld er voor geldverstrekkers inmiddels heel anders uit. De gemiddelde renteduur is teruggevallen naar circa 13,5 jaar vast. Daarnaast worden er relatief meer hypotheken met NHG gesloten doordat doorstromers en oversluiters in aantal zijn afgenomen. In de huidige maand augustus ligt het percentage NHG-hypotheken op ongeveer 28 procent, terwijl dit in februari nog 20 procent was (bron HDN).
Terug