Ontzorgen is ons vak

Voor een goed advies hoeft u niet ver te zoeken.

Recordbedrag schade

03-06-2023

De schade door extreem weer bedraagt in 2022 meer dan 886 miljoen euro, het hoogste bedrag aan verzekerde schade sinds 2007. Dit blijkt uit de jaarlijkse Klimaatschademonitor van het Verbond van Verzekeraars. De monitor laat schades door bliksem, hagel, neerslag, overstroming, vorst en storm zien vanaf 2007 tot en met 2022.  

Februaristormen 

De grootste schade is veroorzaakt door de drielingstorm in februari: Eunice, Dudley en Franklin raasden over ons land en veroorzaakten recordaantallen schademeldingen. Dankzij waarschuwingen van het KNMI, Rijkswaterstaat en verzekeraars konden mensen preventieve maatregelen nemen. Desondanks zorgden de drie stormen voor een schadebedrag van ruim 714 miljoen euro. Dat is 214 miljoen meer dan eerder door het Verbond werd geschat.  

Bewustwording

Algemeen directeur Richard Weurding: "Extreem weer kost de samenleving steeds meer geld. De impact van klimaatverandering is evident. Dus we moeten alles op alles zetten om Nederland klimaatbestendiger te maken. En dit begint bij bewustwording. Hoe voorkomen we schade, bouwen we veilig en hoe passen we ons aan? Alleen dan kunnen we op lange termijn de verzekerbaarheid voor mensen en bedrijven blijven garanderen." 

Early warning

Om vroeg te kunnen waarschuwen, bouwt het KNMI aan een Early Warning Centre (EWC). Dit waarschuwingsadviescentrum geeft eerder en nauwkeuriger de plaats en tijd aan als er risico’s ontstaan door extreem weer. Bovendien laat het EWC zien wat de gevolgen kunnen zijn van een dergelijke situatie én wat mensen kunnen doen om zich beter voor te bereiden.

De World Meteorological Organization, een vooraanstaande internationale organisatie, meldde in maart van dit jaar dat early warning en preventie wereldwijd zelfs kunnen leiden tot een besparing van dertig procent aan schade veroorzaakt door extreem weer.

Impact

Klimaatschade zorgt namelijk voor veel ongemak, zo merkt Weurding: "Naast het verlies van bezittingen door bijvoorbeeld een hevige storm heeft dit ook emotionele impact, die we niet moeten onderschatten. Ik denk daarbij aan de valwind in Leersum (2021). In ongeveer dertig seconden werd in het dorp een spoor van vernieling achtergelaten. Daar hebben mensen nu nog last van. Door vorig jaar op tijd te waarschuwen, zijn naar schatting tientallen miljoenen euro's en de daarbij horende ellende bespaard gebleven. Dat kan bijvoorbeeld al het veiliger (binnen) parkeren van voertuigen zijn, het tijdig vastzetten van schuttingen en het opruimen van voorwerpen die kunnen wegwaaien. Daarom werken we intensief samen met het KNMI."

Meerjarig beeld schade 

Er is een grillig schadeverloop de afgelopen jaren, met verschillende oorzaken. In 2021 waren de grote overstromingen in Limburg. Dit betrof een schade van 210 miljoen. In 2016 leidde extreem weer tot bijna 770 miljoen euro schade. Een hagelbui veroorzaakte met name in Noord-Brabant veel schade. Dat was het hoogste bedrag totdat vorig jaar de schade maar liefst ruim 886 miljoen euro bedroeg. 

Het Verbond van Verzekeraars heeft een toolkit opgesteld met preventietips en hulpmiddelen voor klimaatschade.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top