Ook voor bijzondere risico's

Verstand van verzekeren, daar draait het om.

Zonnepanelen preventietips

01-09-2018

Steeds meer ondernemers kiezen voor zonnepanelen op hun bedrijfspand. En dat is niet voor niets. Met zonnepanelen besparen ze op energiekosten, profiteren ze van aantrekkelijke fiscale voordelen en verbeteren ze het energielabel van hun bedrijfspand. Wilt u ook zonnepanelen laten installeren? Wij zetten voor u de belangrijkste adviezen op een rij voor een optimaal gebruik en rendement van uw zonnepaneleninstallatie.

Vóór aanschaf en plaatsing

  •  Houd u aan de regels van de overheid voor het plaatsen van zonnepanelen. Controleer vooraf of een omgevingsvergunning vereist is.
  • Kies uw leverancier zorgvuldig. Onthoud: ook in de markt van zonnepanelen is goedkoop meestal duurkoop. Een gecertificeerde en ervaren leverancier kent de specifieke aandachtspunten van een PV-installatie (dit is de installatie die zonne-energie omzet in elektriciteit).
  • Spreek met uw leverancier een opleveringskeuring af op basis van NEN 1010:2015 en NEN-EN-IEC 62446.,
  • Laat altijd door een bouwkundig constructeur berekenen of u uw dak extra moet laten verstevigen. De NEN 7250 geeft richtlijnen voor de belasting op en als gevolg van uw PV-installatie.
  • Controleer of de panlatten of tengels van uw pannendak voldoende sterk zijn om de zonnepanelen te dragen.
  • Zorg dat uw dak in topconditie is voordat u de panelen laat plaatsen! Zijn de panelen eenmaal gemonteerd, dan is onderhoud aan het dak vaak lastiger.
  • Laat eventuele asbesthoudende platen verwijderen. Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden.Voor het verwijderen van een asbestdak krijgt u subsidie. Panelen op asbest daken zijn niet te verzekeren.
  • Kies voor onbrandbare dakisolatie. Mocht er brand ontstaan in de zonnepaneleninstallatie, dan slaat deze minder snel over naar uw pand.
  • Glas-glaspanelen zijn duurder in aanschaf, maar brandveiliger dan andere panelen. Daarnaast geven ze minder kans op snelle afname van de opbrengst. Omdat ze zwaarder zijn dan standaard panelen, moet hierbij rekening gehouden worden bij de constructieberekening.
  • Kies voor een installatie met power optimizers of micro-omvormers. Zo maakt u uw installatie veiliger en verbetert u uw rendement. Zet de ingebouwde vlamboogdetectie (in power optimizers) altijd aan.
  • Gebruikt u geen power optimizers of micro-omvormers, neem dan andere maatregelen, zoals vlamboogdetectie, om te voorkomen dat een defect in uw zonnepaneleninstallatie leidt tot brand.
  • Heeft uw pand een dak van sandwichpanelen? Dan kunt u de bevestiging van de zonnepanelen het best laten verbinden aan de hoofddraagconstructie van het pand.

Bevestiging en installatie

  • Laat de installatie van uw zonnepanelen uitvoeren door een deskundig installateur. Hanteer daarbij de NEN 7250 en NEN 1010:2015.
  • Sluit de zonnepaneleninstallatie aan op een aparte groep of groepenkast, volgens NEN 1010:2015.

Gebruik en onderhoud

  • Vieze zonnepanelen geven aanmerkelijk minder opbrengst. Laat ze daarom regelmatig reinigen door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Zelf het dak opklimmen en de panelen schoonmaken is gevaarlijk. Bovendien loopt u daarmee het risico uw zonnepanelen te beschadigen, bijvoorbeeld als u uw evenwicht verliest en valt of steunt op de panelen.
  • Laat voor de duurzaamheid van uw installatie en veiligheid van uw pand uw zonnepaneleninstallatie minstens 1 keer in de 3 jaar keuren. Hanteer daarbij NEN 1010:2015 en NEN-EN-IEC 62446.

Voorkom diefstal

  • Zet uw zonnepanelen vast met speciale bevestigingen zoals anti-diefstalbouten, want het zijn diefstalgevoelige objecten.Staan uw zonnepanelen op de grond? Zet er dan een degelijk hekwerk omheen of zorg voor elektronische beveiliging.
  • Vraag de serienummers van uw zonnepanelen aan uw installateur. Worden ze toch gestolen, dan kunt u ze hiermee beter(laten) opsporen.

Controleer uw verzekering

  • Controleer of u nog voor het juiste bedrag verzekerd bent. Een zonnepaneleninstallatie verhoogt de waarde van uw bedrijfspand én brengt extra risico’s met zich mee. Als u bent onderverzekerd, krijgt u bij schade minder uitgekeerd.

(bron: Avéro Achmea)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top