Van ontzorgen hebben wij ons vak gemaakt

Verstand van grote en kleine risico's.

Zonnepanelen

01-02-2020

Zonnepanelen zijn hot. Rij een willekeurige straat in Nederland in en ze staan er: de bestelbusjes van installatiebedrijven. Voordat een zonnepanelensysteem geïnstalleerd kan worden, moeten de bouwkundige aspecten  van het pand goed in kaart zijn gebracht. Zo nodig moet de constructie van het pand aangepast worden om aan de minimale eisen voor installatie te voldoen. Voor de aanpassing van gebouwen hanteert elke gemeente eigen regels. Het is dus belangrijk vóór de aanschaf of plaatsing van zonnepanelen te informeren naar de regelgeving en eventuele vergunningen die nodig zijn. Voldoet een bouwplan aan de voorwaarden voor vergunning vrij bouwen, dan is een omgevingsvergunning niet nodig.

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel zet zonne-energie om in elektriciteit en bestaat uit zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Gemiddeld gaan zonnepanelen ongeveer dertig jaar mee. Over het algemeen garanderen fabrikanten dat de panelen na vijfentwintig jaar nog steeds ten minste 80% van de oorspronkelijke opbrengst leveren. Fabrikanten geven meestal vijf jaar productgarantie.

Isolatiemateriaal

Zonnepanelen worden vaak dicht op onderliggende bouwmaterialen geplaatst. Het is daarom (al tijdens de ontwerpfase) belangrijk onbrandbaar isolatiemateriaal onder de installatie te plaatsen. Hoe moeten zonnepanelen verzekerd worden en bij wie ligt deze verantwoordelijkheid?

De belangrijke aandachtspunten op een rij

Wie is de eigenaar?

Bewoner is eigenaar

Heeft de bewoner, tevens ook de pandeigenaar, de zonnepaneleninstallatie aangeschaft? Dan heeft de bewoner het eigendomsbelang van de installatie en is hiervoor verantwoordelijk.

Bewoner is geen eigenaar

Is de bewoner niet de eigenaar van de woning, maar heeft hij of zij de installatie wel zelf aangeschaft? Dan is het mogelijk dat doornatrekking de eigenaar van de woning (verhuurder) ook eigenaar van de zonnepanelen wordt. De pandeigenaar heeft dan de verantwoordelijkheid voor de installatie, terwijl dit systeem niet door hem of haar is aangeschaft. Door het opnemen van een ‘recht van opstal’wordt deze situatie voorkomen.

Energieleverancier is eigenaar

Wanneer het energiebedrijf een dak gebruikt als productiemiddel, gaat de geproduceerde stroom rechtstreeks naar het elektriciteitsnet. De energieleverancier sluit een overeenkomst met de eigenaar of bewoner, waarin het ‘recht van opstal’op het dak van de woning is vastgelegd. Bij huurwoningen zal dit opgenomen moeten worden in de huurovereenkomst. Met het ‘recht van opstal’wordt de situatie, zoals beschreven bij natrekking, voorkomen.

Investeringsmaatschappij is eigenaar

Ook investeerders kunnen eigenaar zijn van installaties. Deze investeerders houden zich veelal bezig met lease of verhuur van zonnepaneel systemen, waarbij de gebruiker zelf geen investering hoeft te doen. De investeringsmaatschappij sluit dan een overeenkomst met ‘recht van opstal’. De eigenaar van het dak krijgt een financiële compensatie in de vorm van een lager verbruik of vergoeding in geld. Een gedeelte van de energieopbrengst wordt door de investeerder gebruikt voor de aflossing van de  financiering.

Verhuur van daken

Sommige bedrijven huren, net als investeringsmaatschappijen, daken van particulieren en bedrijven voor het plaatsen van installaties. Huurcontracten voor deze zogeheten dakhuur worden afgesloten in de vorm van opstalovereenkomsten. De opstalnemer (en stroomproducent) verkrijgt met het ‘recht van opstal’, de toestemming van de eigenaar van het gebouw om een installatie te installeren, exploiteren en onderhouden. Hier staat een financiële vergoeding tegenover voor de gebouweigenaar. De opstalnemer stelt zich aansprakelijk voor schade die door het opstalrecht ontstaat. De installatie betreft niet alleen de zonnepanelen op het dak, maar ook de draagconstructie,bekabeling en omvormers. Het opstalrecht wordt dus ook verkregen voor deze bijkomende onderdelen die (deels) in het pand worden gerealiseerd.

Het verzekeren van zonnepanelen

Verzekerd bedrag

De te verzekeren waarde van de installatie wordt bepaald door de zonnepanelen, omvormers, bekabeling en draagconstructie, inclusief installatiekosten.

Verzekeringsmogelijkheden

Steeds meer verzekeraars maken het mogelijk om zonnepanelen te verzekeren. Ze kunnen verzekerd worden met een opstal- of inboedelverzekering. Dit hangt af van het feit of degene die de installatie aanschaft ook de huis- of pandeigenaar is. Daarnaast zijn er steeds meer verzekeraars die een specifieke dekking bieden voor zonnepanelen, waarbij ook opbrengstverliezen na schade zijn meeverzekerd. Wel zijn er verzekeraars die specifieke voorwaarden stellen om installaties en de gebouwen, goed te kunnen verzekeren. Voordat er wordt geïnvesteerd in zonnepanelen (en/of hiervoor subsidie wordt aangevraagd), is het verstandig om vooraf te informeren bij een verzekeringsadviseur over de voorwaarden en preventie-eisen.

Schadevergoeding

Een ander aandachtspunt is de vergoeding bij schade. Wanneer de installatie is verzekerd binnen een inboedel- of opstalverzekering, zal vaak ook de vergoeding bij schade gebaseerd zijn op basis van deze verzekering. Bij een inboedelverzekering kan het zijn dat de nieuwwaarde vergoed wordt op basis van de nieuwwaarderegeling met uiteindelijk een dagwaardevergoeding. Bij een gebouwenverzekering (opstal) is de herbouwwaarde het uitgangspunt. Daarnaast kunnen in een inboedelverzekering uitsluitingen zijn opgenomen die niet van toepassing zijn binnen een opstalverzekering.

Neem hier contact met ons over de mogelijkheden van het verzekeren van uw zonnepanelen.

(bron Verbond van Verzekeraars)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top