Goed geregeld

Zekerheid geeft vrijheid.

Ziekteverzuim daalt

28-02-2011

De verantwoordelijkheid voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid moet zoveel mogelijk in private handen worden gelegd.

Twee jaar geleden was het ziekteverzuim 3,9 procent; vorig jaar kwam het uit op 3,8 procent. Een lichte daling, maar volgens ArboNed wel een teken dat werkgevers het beperken van ziekteverzuim hoog op de agenda hebben staan. En, niet onbelangrijk: dat werknemers zich er ook verantwoordelijk voor voelen.
Als werkgevers het ziekteverzuim verder willen terugdringen, moeten ze volgens ArboNed nog meer kijken naar de behoeften van werknemers. Volgens medisch directeur Willem van Rhenen kan dat door meer te sturen op bevlogenheid. Hij is ervan overtuigd dat het verzuim daardoor met 25 tot 30 procent kan dalen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat bevlogen werknemers meer energie hebben, en daardoor een hogere weerstand.

In private handen
Het Verbond onderschrijft de constatering van ArboNed dat ziekteverzuim hoog op de agenda van werkgevers en werknemers staat. Om hun inspanningen extra te prikkelen, is het volgens het Verbond zaak dat ziekte en arbeidsongeschiktheid in z’n geheel in private handen komen. “Werkgevers, arbodiensten, re-integratiebedrijven en verzekeraars trekken in de eerste twee ziektejaren al samen op om te zorgen dat werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen”, zegt beleidsadviseur Gerjo van Genderen. “Cijfers wijzen uit dat dat vruchten afwerpt: de private uitvoering van de eerste twee ziektejaren heeft de afgelopen tien jaar een belangrijk aandeel gehad in de daling van het ziekteverzuim van 6,5 naar bijna 4 procent.”

Het Verbond van Verzekeraars vindt dat verzekeraars ook na die eerste twee jaar, als een werknemer onverhoopt (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt, een cruciale rol moeten spelen. “Nu is dat niet mogelijk in de gevallen dat het UWV verantwoordelijk is voor de re-integratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers. We streven naar een private ketenaanpak van ziekte en arbeidsongeschiktheid en vinden daarom dat de Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) volledig privaat moet worden uitgevoerd.”

Zeeland verzuimt het minst
Van alle provincies was het ziekteverzuim in Zeeland met 3,2 procent veruit het laagst. Werknemers in Drenthe verzuimen met 4,4 procent het meest. Ook Groningen lag met 4 procent ruim boven het gemiddelde. Onder mannen was het verzuim het hoogst in de leeftijdsgroep tussen 46 en 55 jaar en het laagst bij mannen onder de 25. Bij vrouwen zit de piek juist tussen 36 en 45, terwijl jongere vrouwen en vrouwen boven de 56 zich het minst vaak ziek melden. De dag met het laagste verzuim was vorig jaar 2 augustus; op 3 december verzuimden mensen het meest.

(bron: Verbond van Verzekeraars) 

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top