Doorlopend verzekerd

De adviseurs van Quorim staan voor u klaar!

Zeventienjarige bestuurder

01-03-2012

Slagen ze, dan mogen ze vanaf hun zeventiende onder bepaalde voorwaarden al autorijden. Tot hun achttiende mogen ze alleen de weg op, als ze een coach naast zich hebben. Hiervoor moet de jeugdige bestuurder een begeleiderspas bij zich hebben. Op deze pas staan de namen van maximaal vijf personen die de “minderjarige” bestuurder als zijn coaches heeft aangewezen. Een van deze personen moet tijdens het rijden in de auto zitten.


Wat betekent dit voor de meeste autoverzekeringen?
In de meeste polisvoorwaarden wordt de leeftijd van een bestuurder niet genoemd. Wel staat er in sommige polisvoorwaarden, dat er geen dekking bestaat als de bestuurder niet in het bezit is van een in Nederland geldig rijbewijs. Dit houdt in dat jongeren die vanaf hun zeventiende in het bezit zijn van het geldig rijbewijs
gewoon onder de dekking van de verzekering vallen, ook als er niet is voldaan aan de criteria die gelden met betrekking tot het begeleid rijden. Andere polisvoorwaarden spreken over rijbevoegdheid. Uitgesloten is schade terwijl de feitelijke bestuurder van het motorrijtuig:
a. niet de overeenkomstig de Nederlandse wetgeving geldende wettelijke bevoegdheid tot het besturen daarvan bezit en/of
b. niet heeft voldaan aan de overige eisen voor rijbevoegdheid, zoals het in bezit hebben van een chauffeursdiploma en/of voor het feitelijk verrichte vervoer verplichte aanvullende certificaten.Hier zou discussie kunnen ontstaan omdat er feitelijk uitsluitend dekking is als een zeventienjarige een geldig rijbewijs heeft en er een begeleider/coach in het voertuig aanwezig is op het moment van het voorval. Op dat moment wordt namelijk voldaan aan de eisen voor de rijbevoegdheid.


Beleid van de meeste verzekeraars 
Een zeventienjarige heeft aan dezelfde vakbekwaamheidseisen (het rijbewijs) voldaan als iemand vanaf achttien jaar. Daarom willen zij deze groep verzekerden ook gelijk behandelen. Dit betekent dat er dekking is als de zeventienjarige
bestuurder in het bezit is van een geldig rijbewijs. In het kader van de dekking van de autoverzekeringen kijken zij vooralsnog niet of aan de onder a en b
genoemde eisen wordt voldaan. De eventuele gevolgen van het rijden zonder begeleider kan wel justitiële gevolgen hebben voor de bestuurder. Zij zien dit in het verlengde van het niet door rood mogen rijden of het rijden onder invloed van alcohol. Daarvoor kun je vervolgd (bekeuring/rijontzegging/….) worden, maar op WA- gebied is er wel dekking. Ook voor Casco is er onder "normale omstandigheden " dekking op de polis.

Neem bij twijfel over u polisdekking contact met ons op.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top