Altijd op zoek naar oplossingen

wij kennen de weg in verzekeringsland.

WGA voor werknemer

01-04-2016

Er wordt veel geschreven over de gevolgen voor een werkgever bij arbeidsongeschiktheid van een werknemer. De gevolgen voor de werkgever zijn groot maar de gevolgen voor de arbeidsongeschikte werknemer kunnen even groot zijn. Het niet meer aan het werk gaan of kunnen resulteert in grote financiële gevolgen.

De eerste 104 weken heeft u als werknemer nog niet met de WGA (als onderdeel van de WIA) te maken. Uw werkgever heeft de verplichting om uw loon door te betalen. De hoogte hiervan is afhankelijk van wat er in uw arbeidscontract is geregeld. De wet bepaalt dat er minimaal 70% loondoorbetaling plaats moet vinden. Dit kan voor u al direct een behoorlijk inkomensachteruitgang betekenen.

Na 2 jaar...

Nadat u 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt geweest bent, vindt er een keuring plaats vanuit het UWV. Bent u minder dan 35% arbeidson geschikt dan bent u volgens de regelgeving niet arbeidsongeschikt en bestaat er geen recht op een uitkering. Indien u meer dan 35% arbeidsongeschikt bent komt u in aanraking met de WIA. Bij meer dan 80% duurzame arbeidsongeschiktheid ontvangt u een uitkering van het UWV en hoeft u in principe niet meer te werken. Uw werkgever is dan ook niet meer verantwoordelijk voor u.

Indien u tussen de 35% en 80% arbeidsongeschikt bent, is de inzet van uw arbeidsvermogen belangrijk om te zorgen dat u voldoende inkomen krijgt. Wij maken dat aan de hand van een kort voorbeeld duidelijk.

Karel is 35 en komt in de WIA. Zijn inkomen was EUR 40.000,- en hij wordt voor 60% arbeidsongeschikt. Karel kan niet geren-integreerd worden en komt daardoor uiteindeilijk in de WGA vervolguitkering: 42% van het minimumloon = EUR 8.196,-  Karel gaat er dus bijna EUR 32.000,- op achteruit!

Karel kan nog voor EUR 16.000,-  verdienen omdat hij voor 40% geschikt is om te werken.  Met een WIA verzekering kan Karel tot 70% -80% van zijn laatsverdiende inkomen aanvullen. In het geval van Karel is dit  minimaal EUR 28.000,-.  

Zowel de overheid als de verzekeraar beloont de werknemer die gebruik maak van zijn werkcapaciteit (restverdiencapaciteit).

Verzekeren

De WIA verzekeringen kunnen niet individueel worden gesloten en zijn collectieve verzekeringen vanuit de werkgever. Vaak is er binnen de CAO een regeling opgenomen.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top