Wij staan voor u klaar.

Ook als het even tegen zit.

WGA Eigenrisicodragen

29-01-2010

Na de eerste twee ziektejaren bent u als eigenrisicodrager maximaal tien jaar verantwoordelijk voor de re-integratie van uw werknemer. In totaal kan die periode dus twaalf jaar duren. De eerste twee jaar verlopen volgens vier stappen:

  1. Probleemanalyse
  2. Plan van aanpak
  3. Evaluatie na één jaar ziekte
  4. Na twee jaar een WIA- uitkering?

Voor welke uitkering bent u eigenrisicodrager?
Er bestaan twee WIA-uitkeringen: de IVA-uitkering (voor (ex-)werknemers die helemaal niet kunnen werken en niet beter worden) en de WGA-uitkering. Voor de IVA-uitkering bent u geen eigenrisicodrager. U bent wél eigenrisicodrager voor de WGA-uitkering. Dit betekent dat u naast het loon dat uw (ex-)werknemer eventueel nog verdient, ook de uitkering voor uw rekening komt voor een periode van maximaal tien jaar. Heeft uw (ex-)werknemer na die tien jaar nog een uitkering? Dan komt de uitkering voor rekening van UWV.

Uw (ex-)werknemer krijgt een vervolguitkering als hij niet werkt of minder dan 50% verdient van wat hij volgens onze arbeidsdeskundige nog kan verdienen. Deze vervolguitkering komt 10 jaar voor uw rekening.

Waarom zou een werkgever eigen risicodrager voor de WGA moeten worden?
De gedifferentieerde WGA-premie is mede gebaseerd op de historische WAO-uitkeringen. Hierdoor wordt in veel gevallen gedifferentieerde premies in rekening gebracht die veel te hoog liggen voor het daadwerkelijke risico van de WGA-uitkeringen. Een private verzekeraar houdt geen rekening met de WAO historie en kijkt enkel naar het (veel lagere) WGA-risico. Het UWV hanteert een omslagsysteem. Dit betekent dat alle toekomstige uitkeringen niet zijn afgefinancierd. Dit kan onaangename verassingen met zich meebrengen wanneer de WGA geprivatiseerd gaat worden. Bij een private verzekeraar zijn, vanwege het kapitaaldekkingsstelsel, wel alle toekomstige lasten afgefinancierd. In veel gevallen ligt daarom de verzekeringspremie onder het niveau van de UWV-premie.

Uitstappen en kiezen voor het eigenrisicodragen?
Als werkgever kunt u tweemaal per jaar uit het publieke bestel stappen. Dit kan op 1 januari en op 1 juli. De aanvraag dient 13 weken voor deze datum binnen te zijn. Dus voor 1 april 2010.  Er gaan geluiden op dat er nog één keer uitgestapt kan worden. Wij helpen u graag met uitstappen. Hiervoor kunt u de formulieren gebruiken op onze site.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top