Van alle markten thuis

Ook voor het zwaardere werk!

WFT-vergunning

01-03-2017

Een financiële dienstverlener moet een vergunning hebben om advies te mogen geven. Eén van de eisen die aan het verlenen van een vergunning wordt gesteld, is dat de medewerkers voldoende vakbekwaam zijn. Dat wil zeggen dat een klant die een inhoudelijk gesprek heeft met een medewerker van een financiële dienstverlener, de garantie heeft dat die medewerker over voldoende kennis beschikt.

In 2014 zijn de vakbekwaamheidseisen aangepast. Er geldt een overgangsregeling tot 1 januari 2017. Als een adviseur daarna niet aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen voldoet, mag hij niet meer adviseren. Deze verandering in dienstverlening moet wel aan de klant worden gemeld, geeft de AFM aan.

Overgangsregeling 2014 tot en met 2016

Een financiële dienstverlener die op 31 december 2013 voldeed aan de toenmalige eisen voor een vergunning, behouden die tot en met 31 december 2016. Wel moet  aan de voorwaarden blijven voldaan. Individuele adviseurs moeten vakbekwaam zijn en blijven. Ze moesten op 31 december 2013 de relevante diploma’s hebben binnen het vakgebied waarin ze adviseren. Onder ‘adviseren’valt ook het hebben van “inhoudelijk klantcontact”. Er zijn ook adviseurs die geen diploma’s hebben, maar toch mogen adviseren tot en met 31 december 2016. Ze vallen dan onder het zogenoemde bedrijfsvoeringsmodel of het model van de feitelijk leidinggevenden. De adviseurs moeten bovendien aantoonbaar permanent actueel zijn.

Op 1 januari 2017 vervalt de overgangsregeling. Adviseurs die ook na 2016 willen adviseren, moeten beschikken over de relevante diploma’s volgens het nieuwe vakbekwaamheidsmodel. Adviseurs die de relevante diploma’s voor 2014 al hadden, kunnen dit doen door een PEplus-examen af te leggen. Adviseurs zonder diploma moeten het nieuwe diploma behalen door een initieel examen af te leggen.

Dienstverlening na 2016

Een adviseur zonder diploma, mag zich, na 2016, ook geen adviseur meer noemen. Een financiële onderneming kan ervoor kiezen om niet te voldoen aan het nieuwe vakbekwaamheidsmodel. Sommige financiële ondernemingen hebben aangegeven hiervoor te kiezen. Ze houden zich alleen nog bezig met het beheren van de klantrelatie. Dat betekent wel dat ze niet meer mogen adviseren aan nieuwe of bestaande klanten.

Voorbeeld

Een klant aan wie ooit een verzekering is geadviseerd en zich afvraagt of dit product nog passend is bij zijn huidige situatie, mag dus niet meer door die financiële dienstverlener worden geholpen als er geen adviseurs zijn met het relevante diploma. De klant moet schriftelijk op de hoogte worden gesteld van het feit dat de financiële dienstverlener zijn dienstverlening aanpast.

Bovendien moet de financiële dienstverlener zelf bij de AFM melden dat zijn vergunning moet worden aangepast. Het kan gaan om een gedeeltelijke wijziging, bijvoorbeeld omdat de financiële dienstverlener alleen op het gebied van Inkomensverzekeringen niet meer adviseert, maar nog wel voor Vermogen en Hypothecair Krediet.

Quorim adviseurs

De bij Quorim werkzame adviseurs zijn allen gediplomeerd voor diverse adviesgebieden. Op onze site treft u de adviseurs en hun vergunningen aan: Quorim Adviseurs.

(bron: WFT nu)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top