Voor persoonlijk advies

Net even wat meer aandacht!

Werkgeversaansprakelijkheid

01-10-2009

Er kan óók sprake zijn van werkgeversaansprakelijkheid bij een verkeersongeval van een werknemer of bij een ongeval tijdens een bedrijfsuitje. De Hoge Raad heeft tevens geoordeeld dat u niet alleen aansprakelijk- en/of schadevergoedingsplichtig bent voor schade die uw werknemer oploopt tijdens verkeersdeelname met een motorvoertuig, maar dat dit nu ook geldt voor verkeersdeelname per fiets. Dit kan schade zijn die ontstaan is tijdens de uitoefening van werkzaamheden of schade in het verkeer in verband met het werk.

Verzekeraars reageren verschillend op deze ontwikkelingen in de jurisprudentie. Sommige verzekeraars hebben hiervoor nieuwe verzekeringsproducten ontwikkeld, als aanvulling op de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB).

Bij de meeste verzekeraars valt deze ‘nieuwe’ werkgeversaansprakelijkheid voor verkeersongevallen van werknemers onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering, met uitzondering van verkeersongevallen waarbij de werknemer gebruik maakt van een motorrijtuig of een luchtvaartuig. 

Een belangrijke uitsluiting op deze aansprakelijkheidsverzekering is het gebruik van motorrijtuigen. Een werknemer die als passagier gebruik maakt van een motorrijtuig en betrokken raakt bij een verkeersongeval krijgt zijn schade vergoed uit de aansprakelijkheidsverzekering (WAM) van het ‘schuldige’ motorrijtuig. Dit geldt echter niet voor de werknemer die als bestuurder gebruik maakt van een motorrijtuig. Het is daarom van belang dat een werkgever, naast zijn aansprakelijkheidsverzekering óók een schadeverzekering voor bestuurders af sluit ten behoeve van de werknemers die een motorrijtuig besturen. Ook als dit incidenteel gebeurt en tijdens woon- en werkverkeer.

Een andere uitsluiting op de aansprakelijkheidsverzekering is het gebruik van luchtvaartuigen. Wij adviseren werkgevers om voor werknemers die zakenreizen per vliegtuig maken een goede reisverzekering af te sluiten.

Werkgeversaansprakelijkheid is primair verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB).

De werkgever dient te zorgen voor een “behoorlijke” verzekering. Of een verzekering aan dit criterium voldoet is o.a. afhankelijk van bestaande verzekeringsmogelijkheden, de hoogte van de premie, en  maatschappelijke opvattingen over wat gedekt moet zijn. De werkgever hoeft niet persé zelf voor de verzekering te zorgen. Hij kan de werknemer ook financieel in staat stellen om deze verzekering zelf af te sluiten. Dat moet dan wel duidelijk met de werknemer afgesproken worden, en de werkgever moet er zelfs op toe zien dat de werknemer dit risico ook daadwerkelijk verzekert. Om te voorkomen dat de werkgever hierin te kort schiet en alsnog aansprakelijk wordt gesteld, kan hij de verzekering beter zelf regelen.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top