Voor persoonlijk advies

Net even wat meer aandacht!

Financieel inzicht

27-02-2017

Met de financiële basiskennis van Nederlanders zit het wel goed, maar erg goed in het inschatten van financiële risico’s zijn we niet. Terwijl we denken van wel. Dat blijkt uit een onderzoek van verzekeraar Allianz naar de financiële geletterdheid van consumenten in tien West-Europese landen.

Nederlanders overschatten hun financieel inzicht

Nederland staat op een vierde plek op de Europese ranglijst van financiële geletterdheid. Oostenrijk scoort het beste op financiële kennis, gevolgd door Duitsland en Zwitserland. België neemt een vijfde plek in. Andere landen die in het onderzoek zijn meegenomen Frankrijk, Portugal, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Nederlanders minder open voor advies

De financiële basiskennis is dus wel op orde, maar dat geldt niet voor het inschatten van financiële risico’s. Daar scoort Nederland juist lager dan het Europese gemiddelde. Dat terwijl Nederlanders zichzelf zeer bekwaam achten als het op hun financiële kennis aankomt. In de vergelijking met andere Europese landen schatten Nederlanders hun kennis het hoogste in. Volgens Allianz staan Nederlanders daardoor minder open voor professioneel financieel advies.

Het onderzoek toont volgens de verzekeraar bovendien aan dat mensen met een goed begrip van financiële risico’s en concepten twee keer zoveel kans hebben om betere financiële beslissingen te maken.

Kloof tussen jong en oud

In alle landen uit het onderzoek neemt de kennis van financiële vraagstukken toe naarmate mensen ouder worden. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk is die kloof tussen jong en oud het grootst. Daar presteren consumenten onder de 35 bijzonder slecht in vergelijking met de andere Europese collega’s, terwijl de vijftigplussers juist bovengemiddeld scoren.

“Dit onderzoek laat zien dat financieel bewustzijn geen gegeven is. Het grote verschil in financiële kennis tussen jongeren en ouderen is en blijft een aandachtspunt,” stelt Henk Boeve, managing director Allianz Nederland Levensverzekering, in een bericht op de website van Allianz. Volgens hem willen jongeren graag zelf de regie houden waar het gaat om hun financiën. “Dat neemt niet weg dat het verstandig is om bij impactvolle financiële beslissingen onafhankelijk advies in te winnen”, aldus Boeve.

(bron: AM web)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top