Een zorgeloos advies

Vrijheid in verzekeren.

Wat is schadesturing?

01-03-2018

Autoschadesturing door verzekeraars is tegenwoordig de norm en vrije keus van de consument voor een schadehersteller is de uitzondering. Dat dit niet altijd in het voordeel is van diezelfde consument, blijkt uit een steekproef en een rondetafelgesprek in een editie van het Assurantie Magazine. Eigen risico’s worden door verzekeraars steeds vaker ingezet als ‘boetes’, die inmiddels kunnen oplopen tot € 700. Maar ook het (verplichte) gebruik van imitatieonderdelen (matching quality) is velen een doorn in het oog, omdat hierdoor de dealergarantie kan vervallen.

Voordeel?

Het voordeel van schadesturing voor de verzekeraars is evident: door de afspraken met herstelbedrijven zeggen verzekeraars de schadelast laag te kunnen houden. Onder meer “doordat wij een groot deel van onze schaden hierdoor geautomatiseerd kunnen afhandelen”, aldus Aegon. “Voor de klant betekent dit veel gemak, premievoordeel, lagere eigen risico’s en een gegarandeerde kwaliteit van schadeherstel.”

Met dit laatste argument zijn veel schadeherstellers het echter niet eens. Er zijn er verschillende die noodgedwongen ‘onder de kostprijs’werken en dat gaat juist ten koste van de kwaliteit. De verzekeraar kan zich beroepen op de afspraken die zijn gemaakt met de schadehersteller. Maar voor de schadehersteller is de consument de opdrachtgever. Gaat er iets mis, dan is de schadehersteller aansprakelijk en niet de verzekeraar.

Bij 88% van de autoverzekeringen geldt een hoger eigen risico bij een niet-gecontracteerd schadeherstelbedrijf

Goed opletten

Een klant die bij een schade aan zijn auto niet gestuurd wil worden, zal bij het afsluiten van zijn polis goed moeten opletten. De ervaring leert namelijk dat het  soms heel wat zoekwerk vergt om in de polisvoorwaarden het regeltje te vinden dat duidelijk maakt dat er een eigen risico in rekening wordt gebracht op het moment dat een niet aangesloten schadehersteller met de schade aan de slag gaat. Volgens blogger Arthur Goes worden autopolissen ook op vergelijkingssites gepresenteerd met het ‘standaard’lage eigen risico, “waarbij veelal iedere vorm van waarschuwing ontbreekt omdat dit direct gevolgen heeft voor de verkoopcijfers”, aldus Goes.

Ernstig

De Consumentenbond heeft op zich geen bezwaar tegen schadesturing, zolang er maar duidelijk over wordt gecommuniceerd. “Ons zijn geen gevallen bekend dat het soort polis bepaalt welke onderdelen (imitatie) er worden gebruikt, waardoor de fabrieksgarantie komt te vervallen. Als dit zo zou zijn, is dat natuurlijk ernstig”, aldus de Consumentenbond.

VrijePolis Autoverzekering

Met de VrijePolis Autoverzekering bepaalt u zelf waar het herstel van uw auto plaatsvindt.  Dit betekent dat, wanneer u geen gebruik maakt van een door de verzekeraar aangewezen schadehersteller, u geconfronteerd wordt met een hoger eigen risico of een toeslag op het eigen risico. Lees hier meer over de VrijePolis Autoverzekering: VrijePolis Autoverzekering.

(bron AM web)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top