Bijzondere klanten

Goed in het bedenken van oplossingen.

Wanneer herstelplicht?

09-11-2022

Wanneer is er sprake van een herstelplicht op uw verzekeringen? Hier is geen standaard antwoord voor. In dit artikel gaan we verder in op de herstelkosten van uw opstal-, inboedel- en autoverzekering. In alle gevallen geldt dat de polisvoorwaarden van toepassing zijn. Het is dus verstandig eerst uw polisvoorwaarden te raadplegen of uw adviseur te bellen.

Opstalverzekering

Bij een opstalverzekering is er in principe altijd sprake van herstelplicht. Dat betekent dat u bij schade bij aanvang 50% van de schade krijgt uitgekeerd. De overige 50% krijgt u uitgekeerd wanneer u de originele herstelnota (niet de offerte) hebt doorgestuurd naar uw adviseur of uw verzekeringsmaatschappij.

Vele verzekeraars kunnen u de mogelijkheid bieden de schade in natura te laten herstellen. Uw verzekeraar zal in dat geval zorgen dat de nodige deskundigen worden ingeschakeld om de schade professioneel te laten herstellen. Voordeel hiervan voor u is dat u zelf niet op zoek hoeft te gaan naar de herstellers die ook in deze periode vaak een topdrukte kennen. De nota wordt door uw verzekeraar rechtstreeks voldaan aan de hersteller ook hier heeft u dus geen omkijken meer naar.

Bij grotere schaden is het gebruikelijk dat de verzekeraar, op grond van de polisvoorwaarden, een deel van het schadebedrag voorschiet (gebruikelijk is 40-50%). Op deze manier kunt u de reparateur een voorschot voldoen, kan deze overgaan tot herstel en kunt u het restant achteraf betalen op het moment dat u het resterende deel van de uitkering ontvangt. Zoals eerder gesteld heeft u deze problemen omtrent de betaling niet indien er sprake is van herstel in natura.

In alle gevallen geldt dat de polisvoorwaarden van toepassing zijn.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt alle schade aan spullen die niet ‘aard- en nagelvast’ aan uw huis vast zitten. Denk hierbij aan uw meubels, gordijnen, de zwevende parketvloer maar ook waardevolle spullen als sieraden en audio- en draagbare computerapparatuur. In de basis vergoedt de inboedelverzekering de nieuwwaarde van uw inboedel.

Een herstelplicht geldt in de meeste gevallen niet voor een inboedelverzekering.

Autoverzekering

Wanneer u schade heeft gereden met de auto is het belangrijk dit zo snel mogelijk te melden bij de verzekeraar. Dit omdat de schade dan sneller afgehandeld kan worden en de auto sneller gerepareerd kan worden. Meestal staat in de polisvoorwaarden van de autoverzekering dat u binnen drie dagen na de aanrijding of ongeval de verzekeraar op de hoogte moet stellen.

Als u schade aan uw auto hebt door iemand anders, dan kunt u deze schade verhalen op de autoverzekeraar van deze tegenpartij. Wanneer deze verzekeraar de schade vergoedt, is het nooit verplicht om deze schade te repareren. De verzekeraar van de tegenpartij kan namelijk geen voorwaarden verbinden aan de uitkering. U bent dus niet verplicht om de schade te repareren en kunt het geld ook voor iets anders gebruiken.

Reparatieplicht bij cascoschades

Wanneer u de schade op uw eigen autoverzekering kunt claimen, bijvoorbeeld ruitschade of vandalisme schade, dan kan de verzekeraar wél een reparatieplicht opleggen. Sommige verzekeraars verlagen de uitkering als u de auto niet laat repareren. Ze keren bijvoorbeeld maar 75% van de schade uit of verlagen de schadevergoeding met 500 euro.

Er zijn verzekeraars die nog verder gaan en doen géén schade-uitkering! U moet de schade bij deze verzekeraar dus wel laten repareren.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top