Ook voor bijzondere risico's

Verstand van verzekeren, daar draait het om.

Vluchtelingen in vrachtwagens

01-09-2016

Iedere dag zijn er vluchtelingen die de oversteek naar Engeland maken door ongezien met vrachtwagens mee te rijden. De grote risico's die daaraan verbonden zijn nemen zij op de koop toe. De transportsector ondervindt hier veel hinder van. Welke problemen zijn dat en hoe kan een transporteur hiermee omgaan?

De kortste weg om naar Engeland te gaan is via de Kanaaltunnel bij Calais. De vluchtelingen verstoppen zich in de laadruimte of gaan onder de vrachtwagens hangen. De chauffeurs hebben hier dagelijks mee te maken. Bij alle transportschades hebben we te maken met een koper (ontvanger), een verkoper (afzender) en een transporteur. Ook kan er nog een expediteur betrokken zijn bij het transport die de vervoersovereenkomst tot stand gebracht heeft. Er wordt afgesproken in de overeenkomst wie de belanghebbende van de lading is.

De andere belangrijke partij die als eerste wordt aangesproken bij een schade is de transporteur. Ook kan de voedsel- en warenautoriteit een rol spelen. Door het aan boord hebben van vluchtingen, kan de veiligheid van het voedsel in gevaar komen. De Briste voedsel- en warenautoriteit heeft geadviseerd de betrokken lading in een dergelijke situatie niet te accepteren en te laten vernietigen. Dat maakt het voor alle betrokken partijen niet eenvoudiger. Want waar ligt dan de aansprakelijkheid en wie gaat uiteindelijk deze schade betalen? Als de lading tijdens een reis beschadigd raakt, dan zal de vervoerder hiervoor in de meeste gevallen aansprakelijk zijn. Hij kan zijn aansprakelijkheid beperken door gebruik te maken van vervoerscondities. Met het aantonen van overmacht kan hier onderuit gekomen worden. Maar het beroep hierop lijkt vooralsnog erg lastig.

Verzekeringstechnisch zijn er oplossingen waar een deel van de schade op vergoed kan worden. De kans is groot dan partijen met een behoorlijke schadelast blijven zitten. Het zorgvuldig analyseren is daarom in de huidige omstandigheden nog nooit zo belangrijk geweest.

Er wordt van alles gedaan om vluchtelingen te weren en te voorkomen. De preventie van voertuigen wordt aangepakt maar ook parkeren chauffeurs voor hun rustperiode bewust op de verkeerde parkeerplaats zodat het lijkt alsof ze juist uit Engeland komen.

(bron: Beursbengel 856, A. Bunschoten en A. Pieneman)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top