Van dekking verzekerd

Ook als het wat verder van huis is.

Verzuimontzorging MKB

20-12-2018

Vanaf 1 januari 2020 komt er een nieuwe verzuimontzorgverzekering voor het MKB.  De ‘ontzorgverzekering’komt voort uit een convenant tussen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), MKB Nederland en het Verbond van  Verzekeraars. Kleine werkgevers hebben moeite om twee jaar lang loon te blijven doorbetalen aan werknemers die ziek zijn. Vanwege deze verplichting twijfelen ze ook om mensen in vaste dienst te nemen. Daarom komen er maatregelen die het voor kleine werkgevers makkelijker, duidelijker en goedkoper maken om loon door te betalen bij ziekte.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de werkgeversorganisaties hebben hier afspraken over gemaakt. Vanochtend hebben zij een convenant getekend met het Verbond van Verzekeraars. De eerste twee jaar zijn werkgevers verplicht het salaris voor het grootste deel door te betalen. Daarnaast moeten ze zich in deze periode, samen met de zieke medewerker, inzetten voor een snelle terugkeer op de werkvloer. Deze regeling zorgt ervoor dat veel mensen terug in het werkproces komen en niet arbeidsongeschikt worden.

 Maar kleine werkgevers vinden de verplichtingen rond de loondoorbetaling disproportioneel. Het overgrote deel van de werkgevers is momenteel verzekerd tegen het financieel risico (de verzekeringsgraad bij bedrijven met minder dan 7 werknemers is 75% en bij bedrijven met tussen 7 en 15 werknemers is 85%) maar twijfelt of alles goed geregeld is wanneer een werknemer langdurig uitvalt. Veel kleine werkgevers hebben onvoldoende ervaring met langdurig ziekteverzuim om te weten wat er in deze situatie van hen verwacht wordt. Ze hebben niet zoals veel grote bedrijven een afdeling personeelsbeleid die samen met een zieke werknemer naar mogelijkheden zoekt. Kleine werkgevers voelen zich daardoor belemmerd om mensen een vast contract aan te bieden. Het kabinet erkent de zorgen van de kleine ondernemers. Bovendien wil het kabinet het juist aantrekkelijk maken voor werkgevers om mensen vast aan te nemen.

Wat is de discussie over loondoorbetaling?

  • Werkgevers zijn al lang ontevreden over de lange termijn van de loondoorbetaling- en re-integratieverplichting in Nederland.
  • In het Regeerakkoord is daarom voorgesteld het tweede jaar doorbetaling publiek te maken met een collectieve, uniforme premie.

Alle partijen waren het over eens dat dit de re-integratie van zieke werknemers zou belemmeren en zou leiden tot hogere werkgeverslasten. Reden genoeg om terug te gaan naar de tekentafel en tot een nieuw akkoord te komen.

Wat betekent het nieuwe akkoord voor werkgevers en werknemers?

  • Met het nieuwe akkoord blijft de loondoorbetalingsverplichting twee jaar, waardoor voor bedrijven de prikkel aanwezig blijft om te investeren in preventie en re-integratie.
  • MKB werkgevers ontvangen van de overheid een financiële ondersteuning voor de verzekeringskosten van het tweede jaar loondoorbetaling.
  • Werkgevers die de adviezen van de bedrijfsarts opvolgen kunnen geen loonsanctie meer krijgen.
  • Door (het financieren van) pilots wil de overheid de effectiviteit van re-integratie 2e spoor (dit betreft de re-integratie bij een andere werkgever) verbeteren.
  • Werknemers krijgen meer regie door het opstellen van een eigen re-integratieplan.
  • Er is een Convenant gesloten om een nieuwe verzekering te ontwikkelen voor het MKB, die beter aansluit bij hun behoeften. In het Convenant is vastgelegd dat verzekeraars vanaf 1 januari 2020 een ‘ontzorgverzekering’aanbieden.
  • De ambitie van de overheid is om met het nieuwe akkoord loondoorbetaling eenvoudiger, effectiever en goedkoper te maken.

(bron: Rijks Overheid en Nationale Nederlanden)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top