Van ontzorgen hebben wij ons vak gemaakt

Verstand van grote en kleine risico's.

Verzekeringsaspecten varkensgriep

01-05-2009

Dit advies betekent niet automatisch dat mensen hun reis kosteloos kunnen annuleren. Annulerings- en reisverzekeraars houden de situatie natuurlijk wel nauwlettend in de gaten. Op basis van een eerste rondgang vindt u hier enkele antwoorden op vragen rond het reizen naar Mexico. Het beleid van verzekeraars kan op ieder moment veranderen en aan deze informatie kunnen geen rechten worden verleend.

Wanneer een verzekerde zijn reis naar Mexico wil annuleren vanwege de varkensgriep, valt dat onder de dekking van uw annuleringsverzekering?
In principe niet, maar dit kan per verzekeraar verschillen. Het uitbreken van een (varkensgriep)epidemie valt niet onder de werking van het Calamiteitenfonds. Dit fonds keert alleen uit, wanneer het gaat om een natuurramp of molest. Ook een annuleringsverzekering kent geen dekking voor bijvoorbeeld de angst om besmet te raken met het varkensgriepvirus. Verzekeraars kunnen in concrete gevallen wel afwijken van deze formele lijn (‘coulance betrachten’). Uw annuleringsverzekering binnen uw Summa Pakketpolis biedt hiervoor dekking. Zie voor de inhoud van deze verzekering het volgende artikel.

Wanneer een verzekerde die in Mexico verblijft, terug naar Nederland wil (worden gerepatrieerd) vanwege de varkensgriep, valt dat dan onder de dekking van uw reisverzekering?
In principe niet. Voortijdige terugkeer (repatriëring) is alleen gedekt wanneer er een medische noodzaak is. Alleen wanneer een arts constateert dat een verzekerde op medische gronden gerepatrieerd moet worden, is er dekking. Verzekeraars kunnen in concrete gevallen afwijken van deze formele lijn, bijvoorbeeld door een deel van de kosten te vergoeden.

Wanneer een verzekerde, tegen het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in, naar Mexico vertrekt en vervolgens wordt geveld door de varkensgriep, vallen de kosten dan onder de dekking van uw reisverzekering (met betrekking tot zaken als repatriëring en medische kosten)?
Bij een tijdelijk verblijf in het buitenland worden kosten voor noodzakelijk medische zorg op grond van de Zorgverzekeringswet altijd gedekt door de zorgverzekeraar. Ook de kosten voor repatriëring van een patiënt, bijvoorbeeld omdat deze in Nederland (verder) moet worden behandeld, zijn gedekt.
Let op: de basisverzekering dekt niet álle medische kosten in het buitenland en vergoedt de zorg bovendien tot het maximaal in Nederland geldende gebruikelijke tarief. Voor bijkomende kosten, zoals de repatriëring van meereizende familieleden of onvoorziene verblijfkosten, kan het dus zinvol zijn een aanvullende verzekering voor kosten in het buitenland of een reisverzekering met medische dekking af te sluiten. De polisvoorwaarden kunnen uitsluitsel geven welke kosten voor vergoeding in aanmerking kunnen komen.

Nederlanders die nog niet in Mexico zijn, maar wel het voornemen hebben om binnenkort naar Mexico af te reizen, ondanks het reisadvies van Buitenlandse Zaken, wordt dringend aangeraden contact op te nemen met hun reisverzekeraar. Voor de directe (medische) kosten van iemand die onverhoopt besmet raakt, is geen reden tot bezorgdheid. Voor andere kosten die bijvoorbeeld familieleden moeten maken als gevolg van een besmetting kan alleen rechtstreeks contact met de reisverzekeraar helderheid verschaffen over de dekking van de reisverzekering. Duidelijkheid vooraf voorkomt onaangename verrassingen!

Wanneer komen mensen in aanmerking voor een preventieve griepbehandeling/griepvaccinatie en wordt deze vergoed door de verzekeraar?
Indien een arts heeft bepaald dat iemand tegen de ‘varkensgriep’ moet worden ingeënt, krijgt hij dat vergoed van de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Dit is echter op dit moment nog niet aan de orde en er is bovendien nog geen vaccin.

Met wie moet de verzekerde contact opnemen als hij in het buitenland ziek wordt?
De verzekerde kan het beste bellen met de alarmcentrale van de reisverzekering of zorgverzekering. Zij zorgen er onderling voor dat de kosten worden verrekend.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top