Voor alles een oplossing

Wij denken in maatwerk.

Verzeker ook risico’s ongemotoriseerd werkverkeer

02-02-2009

Een werkneemster was in 2002 in dienst getreden bij een thuiszorginstelling in de functie van verzorgingshulp. Tussen de verschillende thuiszorgadressen bewoog zij zich per fiets. Deze reistijd werd beschouwd als werktijd en werd door de thuiszorginstelling als zodanig ook uitbetaald. Begin januari 2003 kwam de werkneemster tijdens het fietsen door gladheid ten val en liep een ernstige scheenbeenfractuur op. Zij vorderde een schadevergoeding van haar werkgeefster. De thuiszorginstelling was echter niet tegen deze schade verzekerd en stelde zich op het standpunt dat zij daartoe ook niet gehouden was. Er was immers sprake van ongemotoriseerd werkverkeer. Omdat het ongeval zich buiten de werkplek had afgepeeld, was evenmin sprake van schending van de zorgplicht (artikel 7:658 BW). 

Verzekeringsplicht

De Hoge Raad overweegt dat het goed werkgeverschap meebrengt dat de werkgever een behoorlijke verzekering moet afsluiten voor schade die zijn werknemers kunnen lijden in de uitoefening van hun werkzaamheden, ongeacht of het ongeval zich voordoet op het eigen terrein of elders. Deze verzekeringsplicht geldt ook ten aanzien van fietsers en voetgangers. Zij vormen ten gevolge van hun kwetsbaarheid in het verkeer een bijzonder risico. De Hoge Raad stelt zich daarbij op het standpunt dat het gaat om een risico dat goed verzekerbaar is tegen betaalbare premies. De Hoge Raad heeft de aansprakelijkheid van de werkgever voor schade ten gevolge van verkeersongevallen fors uitgebreid. Het is daarom van belang dat werkgevers nagaan of hun verzekeringen ter zake nog voldoende dekking bieden. De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) biedt dekking voor het bovenstaande. De verzekeraar volgt hierin de uitspraken van de Hoge Raad.  Naast de normale aansprakelijkheidsverzekering, kan een collectieve ongevallenverzekering voor extra compensatie zorgen. Vaak kan deze verzekering worden opgenomen bij uw ziekteverzuimverzekering.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top