Sportief zaken doen

Wij werken open en transparant.

Verhoging boetes

01-02-2020

Verhoging boetes RI&E een nieuwe beleidsregel

Sinds kort kunt u als werkgever te maken krijgen met een hogere en directe boete als u geen risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) of een plan van aanpak hebt. Begin dit jaar werd het rapport Arbobalans gepubliceerd. Hieruit bleek onder andere dat ruim de helft van de werkgevers niet voldoet aan deze verplichting. Onlangs is er een nieuwe beleidsregel in werking getreden. Benieuwd wat dat betekent?

Aanleiding beleidsregel

Een algemeen bekende verplichting zoals de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) blijkt bij veel bedrijven nog niet op orde. De RI&E is de basis voor een goed beleid voor gezond en veilig werken. Zonder een goede basis is het haast niet mogelijk om een goed beleid te voeren. Dit leidt ertoe dat er onvoldoende veilig en gezond gewerkt wordt. Het gevolg: arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Verhoging boetes

Door voorlichting en het aanbieden van tools wil de staatssecretaris enerzijds bedrijven meer steun bieden bij het naleven van de verplichting tot het uitvoeren van een RI&E maar anderzijds gaat zij de boetes voor het niet naleven van deze verplichting verhogen. De boete voor het onvoldoende naleven van de verplichtingen met betrekking tot de RI&E voor bedrijven met 500 of meer werknemers stijgt van €3.000 naar €4.500. Voor bedrijven met minder dan 5 medewerkers is het boetebedrag verhoogd van €300 naar €450. De boete voor het ontbreken van een Plan van Aanpak om de risico’s uit de RI&E aan te pakken gaat flink omhoog: van €750 naar €3.000.

Er komen intensievere controles door de Inspectie SZW op de aanwezigheid van een RI&E en de naleving daarvan.

Overtreding met directe boete

Het ontbreken van een RI&E of een Plan van Aanpak wordt aangemerkt als een overtreding met directe boete (ODB). De Inspectie SZW kan in zo’n geval direct een boete opleggen in plaats van een eis of een waarschuwing.

Boetes bij bedrijfsongevallen

Bij boetes bij bedrijfsongevallen wordt voortaan meer rekening gehouden met de aard en de gevolgen van het letsel. Er zijn nieuwe vermenigvuldigingsfactoren vastgesteld voor het bepalen van de hoogte van de boete. Dit is gebaseerd op de ernst van blijvend letsel.

Investeer in gezondheid van uw werknemers

Het zijn forse bedragen die u niet graag wilt betalen. Dit geld kunt u  beter besteden aan het verbeteren en de uitvoering van uw Arbobeleid. Met het optimaliseren van de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers dringt u de verzuimkosten terug.

Wij helpen u graag

Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het opstellen of vernieuwen van uw RI&E.

Bijdrage van APS pensioen- en inkomensteam

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top