Altijd op zoek naar oplossingen

wij kennen de weg in verzekeringsland.

Verhoging Assurantiebelasting

01-12-2010

Polishouders worden wel heel erg makkelijk ingezet als melkkoe, constateert een ontstemde intermediairorganisatie Adfiz.  De voorgestelde extra verhoging van de assurantiebelasting moet als compensatie dienen voor het niet verhogen van de BTW op toegangsbiljetten in de culturele sector. Tegen die verhoging (van het lage BTW-tarief naar het hoge) bestaat veel politieke weerstand. Om het financiële effect van het amendement op te vangen hebben de oppositiepartijen een alternatief voorstel ingediend, dat de assurantietaks tot 10,2% doet stijgen.

"Dat is in enkele jaren een stijging van bijna 50%. Adfiz verzet zich tegen het kennelijke gemak waarmee de politiek verzekerden nu - wellicht nog extra - wil gaan belasten." Consument en bedrijfsleven gaan hierdoor jaarlijks circa € 350 mln extra betalen, rekent Adfiz voor.

Tegelijkertijd herhaalt Adfiz het pleidooi om "transparante, klantgerichte beloningsvormen niet langer fiscaal ongelijk te behandelen ten opzichte van beloning via provisie, opdat financieel advies niet onnodig duur wordt gemaakt."

De geplande verhoging van de assurantiebelasting van 7,5% naar 9,5% wordt niet per 1 januari aanstaande van kracht. Dat heeft staatssecretaris Frans Weekers van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer meegedeeld. De verhoging is op verzoek van de verzekeraars uitgesteld tot 1 maart 2011. Het tarief komt om die reden echter 0,2% hoger uit op 9,7%. Voorstellen tot verdere verhoging raadt Weekers af.

"De branche verwacht uitvoeringsproblemen bij invoering per 1 januari 2011", zo licht Weekers zijn besluit toe. "Hierbij speelt dat eind van dit jaar reeds de premienota’s voor begin 2011 worden opgemaakt en verzonden. Daarom heb ik besloten om de verhoging van de assurantiebelasting op 1 maart 2011 te laten ingaan. Ter dekking wordt de assurantiebelasting met 0,2% extra verhoogd tot 9,7%."

Twee amendementen op het Belastingplan 2011 die voorzien in een verdere verhoging van de assurantiebelasting naar 10,2% raadt Weekers af. Het gaat om verzoeken van de Tweede Kamer om het afschaffen van heffingskortingen voor maatschappelijke en culturele beleggingen en beleggingen in durfkapitaal terug te draaien alsmede om de vraag af te zien van de verhoging van het btw-tarief op podiumkunsten en kunstvoorwerpen. "Dat betekent een verschuiving van lasten van bepaalde beleggers naar verzekeringnemers", zo antwoordt de staatssecretaris op het eerste verzoek. "Daarnaast wordt op deze manier de lastenverzwaring afgewenteld van een bepaalde groep personen die ervoor kiest een bepaalde culturele activiteit te bezoeken of kunst te kopen naar gebruikers van bepaalde verzekeringsproducten. De amendementen worden derhalve ontraden."

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top