Voor alles een oplossing

Wij denken in maatwerk.

Transitievergoeding werkt niet

01-02-2016

De nieuwe Wet Werk & Zekerheid (WWZ) is een versoepeling van het ontslagrecht. Een maatregel is de introductie van de transitievergoeding. Sinds de invoering hiervan, een half jaar geleden, wordt er tussen werkgevers en werknemers steeds vaker geschikt. Ook zijn de ontslagvergoedingen die worden betaald regelmatig hoger dan wettelijk wenselijk is. Dat meldt de NOS na een rondgang onder kantonrechters en arbeidsrechtadvocaten. Een oorzaak is dat werkgevers het liever niet in de rechtszaal uitvechten. Volgens de nieuwe wet moet een werkgever aan strengere eisen voldoen wil het zijn werknemer ontslaan. Daardoor zijn werkgevers bang afgewezen te worden in de rechtszaal, zegt Monetta Ulrici namens de commissie Arbeidsrecht van de Kring van kantonrechters tegen de NOS."Werkgevers weten dat de werknemer, als ze wat meer bieden, sneller met het ontslag akkoord zal gaan.

De Verenging van Arbeidsrechtadvocaten Nederland (Vaan) ziet het aantal schikkingen en de hoogte van de vergoeding ook toenemen. "Een werkgever wil het risico niet lopen dat hij straks toch verder moet met een werknemer, en een werknemer andersom vaak ook niet." "Bovendien loopt de werknemer het risico op een lagere vergoeding als de rechter het ontslag toch goedkeurt", aldus advocatenvereniging Vaan.
Hoe werkt de transitievergoeding?
De transitievergoeding bedraagt een derde maandsalaris per gewerkt jaar bij een dienstverband tot 10 jaar en een half maandsalaris per gewerkt jaar voor ieder jaar dat het dienstverband langer heeft geduurd dan 10 jaar. Het maximum is € 76.000 of een jaarsalaris bij een hoger inkomen dan € 76.000. Voor 50-plussers geldt een overgangsrecht, zodat zij -tot 2020- een hogere transitievergoeding ontvangen. De transitievergoeding is wettelijk verplicht. De transitievergoeding geldt alleen bij ontslag via UWV, kantonrechter of bij een aflopend jaarcontract na minimaal 2 jaar dienstverband. Het ontslag hoeft niet via het UWV of de kantonrechter te lopen.
Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top