Bijzondere klanten

Goed in het bedenken van oplossingen.

Toekomstige WIA aanvragen

01-09-2008

Dit blijkt uit een onderzoek dat de Stichting van de Arbeid (Star) begin dit jaar heeft gepubliceerd. In de Star zijn werkgevers- en werknemersorganisaties vertegenwoordigd.Mensen die voor minder dan 35 procent worden afgekeurd, hebben volgens de WIA, de arbeidsongeschiktheidswet die in 2006 de WAO opvolgde, geen recht op een uitkering. Zij worden geacht in dienst te blijven van hun werkgever.

Goede richting
De stijging stemt werkgeversorganisatie VNO-NCW optimistisch over het uiteindelijke doel om alle '35-minners' aan het werk te houden. De vakcentrales vinden het een stap in de goede richting.

'Maar nog steeds werkt een op de drie niet. Er is dus nog veel werk aan de winkel', stelt FNV-bestuurder Leo Hartveld. Het CNV vindt dat er meer gedaan moet worden om gedeeltelijk arbeidsongeschikten aan het werk te houden. 'Uit deze gegevens blijkt toch vooral dat mensen met een handicap een serieuze achterstand hebben op de arbeidsmarkt', stelt Yvon van Houdt. Zij pleit voor een grondige evaluatie van de WIA.

ReparatieLeo Hartveld
Voor de FNV staat al vast dat die wet aan een grondige reparatie toe is. De keuringssystematiek is te rigide en te theoretisch. Die conclusie trekt de vakcentrale uit de meldweek die zij onlangs hield. Bijna driehonderd mensen vertelden hun ervaringen met de wet.

'Mensen met aanzienlijke beperkingen worden toch voor minder dan 35 procent afgekeurd. Dat is misschien een van de redenen dat zij niet aan het werk blijven', aldus Hartveld.

Arbeidsbegeleiding Arbo-en Reïntegratiediensten.

Brian Zschüsschen werkzaam bij Arbeidsbegeleiding Arbo- en Reïntegratiediensten heeft beide onderzoeken gelezen en heeft hier een eigen mening over. Uit de cijfers van het UWV blijkt dat in 2007 ongeveer 40% van de WIA-aanvragen is afgewezen en dat met name de doelgroep van de zogenaamde ‘35 minners’ hier inderdaad een groot aandeel in had. Een belangrijk punt is dat geen van beide onderzoeken uitsluitsel geeft wie nu gelijk heeft met betrekking tot het percentage ’35 minners’ die wel werk hebben gevonden. Dit komt mede door het feit dat voor het ene onderzoek mensen zijn benaderd om mee te werken en bij het andere onderzoek hebben mensen juist op eigen kracht Arbeidsbegeleiding Nederlandmeegedaan. Als mensen uit zichzelf op een oproep reageren, zoals bij het onderzoek van het FNV, is voor de hand liggend dat zij in een negatieve situatie zitten. In die zin zou je neigen om de Stichting van de Arbeid gelijk te geven.  Wat wel duidelijk wordt uit beide onderzoeken, en dit kunnen wij alleen maar bevestigen vanuit onze eigen ervaringen, dat 4 factoren van groot belang zijn voor structurele werkhervatting. Deze zijn: Hoe wordt de gezondheid ervaren, (deels) blijven werken, beschikbaarheid van ander (passend) werk en een goede relatie tussen werkgever en werknemer. De succesfactoren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Indien deze factoren in een vroeg stadium ( in de 1e 2 jaar van ziekte) worden ingezet, dan ben ik ervan overtuigd dat dit zal leiden tot een aanzienlijke daling van toekomstige WIA-aanvragen.

Klik hier voor meer informatie over Arbeidsbegeleiding Nederland

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top