Ontzorgen is ons vak

Voor een goed advies hoeft u niet ver te zoeken.

Rookmelders verplicht

22-07-2022

Verplicht volgens de wet

Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om per verdieping in iedere woning in Nederland een rookmelder op te hangen. Het plaatsen van rookmelders is sinds 2003 al verplicht in nieuwbouwwoningen. Dit terwijl brand of rook geen onderscheid maakt tussen nieuwbouw of bestaande bouw. Daarom geldt vanaf 1 juli de regel dat ook bestaande woningen voorzien moeten zijn van rookmelders. 

Plaatsing rookmelders

Om bewoners te beschermen tegen brand en rook is het ophangen van rookmelders noodzakelijk. Volgens de rookmelder wetgeving is het dus verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te plaatsen. Daarnaast moet je ook in iedere ruimte die een vluchtroute vormt een melder plaatsen. Voor het beste effect plaats je de melder aan het plafond, op een halve meter afstand van een muur. Vermijd daarbij plaatsing dicht bij de keuken en vochtige plekken in de badkamer. 

Woon je in een huurwoning, dan is de verhuurder wettelijk verplicht om rookmelders te plaatsen en vervangen. De kosten hiervoor liggen in dit geval dus bij de verhuurder. 

Gevolgen voor de verzekering

Als je brandschade claimt bij je inboedel- of opstalverzekering en het blijkt dat je geen rookmelder hebt geïnstalleerd, kan dat gevolgen hebben voor de dekking. Dit moet dan wel in de polisvoorwaarden staan. Als deze bepaling er nog niet in staat kan het zijn dat jouw verzekeringsmaatschappij de voorwaarden in de toekomst op dit punt aanpast. Tegen een relatief laag bedrag kun je veel schade en leed voorkomen door het plaatsen van rookmelders. 

Specificaties 

Volgens de wet hoeven de rookmelders niet aan speciale specificaties te voldoen. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Pas dus op met goedkope rookmelders en ga direct voor een kwalitatief goede melder. Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top