Advies op maat gemaakt

Wij hebben (bijna) altijd een passende oplossing.

Resultaten pensioenfonds

01-05-2009

Toch is dat precies wat men bij pensioenfondsen doet: het iedere dag bekend maken van de dekkingsgraad. De dekkingsgraad bij pensioenfondsen is het percentage dat de gezondheid van het pensioenfonds aangeeft. Bij 100% is het aanwezige vermogen en de uitkeringsverplichting in evenwicht. Om donkere tijden op te vangen is een buffer nodig, waardoor pensioenfondsen niet onder de 105% dekkingsgraad mogen zakken. Is dat toch het geval, dan moet het fonds in overleg met De Nederlandse Bank orde op zaken stellen. De laatste tijd zien we regelmatig berichten in de media dat de dekkingsgraad te ver is gedaald. De meeste pensioenfondsen hebben daarom maar besloten de dekkingsgraad niet meer dagelijks te publiceren. Dat levert alleen maar grote paniek op. Is die onrust wel nodig? Natuurlijk moeten pensioenfondsen oppassen en op korte termijn de dekkingsgraad proberen te herstellen. Maar dat betekent nog niet dat er een enorm tekort is. De lopende pensioenen kunnen namelijk gewoon worden uitgekeerd. Pensioenfondsen die geïndexeerde pensioenen hebben verzekerd (die meestijgen met de inflatie) hebben een hogere dekkingsgraad nodig dan gelijkblijvende pensioenen. Soms wel 130%. Zakt het percentage daaronder, dan zou dat kunnen betekenen dat de pensioenuitkeringen niet worden geïndexeerd. De opbouw voor de indexatie wordt pas weer hervat als de dekkingsgraad boven de 130% komt.

De indexatie kan tijdens dit zware weer worden stopgezet, maar een pensioenfonds kan ook besluiten om de premie (tijdelijk) te verhogen. Dat is gebeurd in 2001, na de vorige heftige aandelencrisis. Waarom beleggen die fondsen dan in aandelen, hoor ik denken. Kunnen ze niet een beetje voorzichtiger met ons geld omgaan en alles op de bankrekening zetten? Het antwoord is dat pensioenfondsen niet veel keus hebben. Een bankrekening, zelfs veilige obligaties, levert niet voldoende rendement om de pensioenpot snel genoeg te laten groeien. Om de benodigde pensioenen op te bouwen zouden de premies fors omhoog moeten. We willen allemaal een goed pensioen tegen een aanvaardbare premie. Een redelijk veilige mix van aandelen, obligaties en deposito’s is de oplossing. Dat betekent dat in moeilijke tijden een pas op de plaats moet worden gemaakt. Hopelijk trekt de markt snel weer aan en hoeven we het niet meer over de dekkingsgraad te hebben.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top