Sterk in elk werk

Wij kennen de risico's en weten de oplossingen!

Resultaat autoverzekeringen

01-12-2021

De autoverzekeraars hebben vorig jaar na lange tijd weer meer premie verdiend dan aan schade en kosten is besteed, meldt De Nederlandse Bank. Corona heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Ook in de eerste drie kwartalen van dit jaar blijken de resultaten in WA en Casco positief. De motorrijtuigenverzekeraars noteerden ruim een decennium forse verliezen op zowel de WA- als de cascoverzekeringen. Onder druk van De Nederlandse Bank werd het premieniveau de laatste jaren enigszins opgeschroefd, wat geleidelijk aan tot een beperking van de verliezen leidde. Desondanks moesten de WA-verzekeraars in 2019 op elke euro verdiende premie nog 12 cent toeleggen. In Casco was het resultaat al wel positief.

Nog geregeld verlies

De Nederlandse Bank berekende voor 2020 de netto combined ratio in de verschillende branches: de verhouding tussen de nettopremieomzet enerzijds en schade en kosten anderzijds. Is die kleiner dan 100%, dan is een product verzekeringstechnisch winstgevend. De toezichthouder stelt tevreden vast dat het herstel op de markt voor autoverzekeringen, goed voor €5,7 miljard premie, doorzet. “Met name de motor WA-verzekeringen worden al langere tijd door De Nederlandse Bank in de gaten gehouden vanwege de verlieslatendheid van deze verzekeringen. Tussen 2011 en 2018 waren de premies steevast onvoldoende om de claims en kosten die verzekeraars maken op te kunnen vangen.”Dat is nu anders. “Hoewel er nog geregeld verlies wordt gemaakt op motor WA-verzekeringen, is dit verlies vaak minder groot en kan dit beter worden opgevangen met de opbrengsten uit de motorcascoverzekeringen.”

Beter resultaat

Vorig jaar hebben de autoverzekeraars gezamenlijk voor het eerst in vele jaren weer een combined ratio van minder dan 100% geboekt. Schade en kosten bedroegen samen 94,6% van de netto verdiende premie. “Dit resultaat is naar verwachting in belangrijke mate beïnvloed door de coronamaatregelen. Wel werd er, ondanks het positieve jaar, nog steeds een verlies op de WA-verzekeringen gemaakt (107,3%). Het is de verwachting dat naarmate de coronamaatregelen verder aflopen de schadelast in de toekomst ook weer zal toenemen.”

Dit jaar laat een verdere verbetering zien, deels doordat schades uit 2020 pas later worden afgewikkeld. De WA-verzekeraars staan tot nu toe op een combined ratio van 106,9% (vorig jaar 107,3%). Inclusief de cascoverzekeringen staat de indicator op 94,1%.

Premie aanpassingen

Omdat de resultaten nog steeds erg mager zijn, wordt er op korte termijn bij de meeste verzekerraars geen premieverlaging verwacht.

(Bron: Verbond van Verzekeraars)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top