Bijzondere klanten

Goed in het bedenken van oplossingen.

Reserve Assurantie Eigen Risico

22-10-2021

De verlenging van (beurs)verzekeringscontracten voor 2022 staat weer voor de deur. Nog steeds hebben we te maken met een verhardende markt. Diverse verzekeraar stoppen met het aanbieden van verzekeringen voor risicovolle bedrijven en risicovolle zaken. Ondernemingen krijgen steeds vaker te maken met het niet of het gedeeltelijk verkrijgen van dekking voor hun risico’s. In 2000 werd de fiscale Reserve Assurantie Eigen Risico (RAER) afgeschaft. Per dat moment mocht een bestaande reserve (aanwezig op 31 december 1999) in een periode van maximaal tien jaar nog vrijvallen. Zou het juist nu een goed idee zijn om de Reserve Assurantie Eigen Risico (in aangepaste vorm) weer in het leven te roepen?

Wat is de Reserve Assurantie Eigen Risico?

De Reserve Assurantie Eigen risico (RAER) was in het leven geroepen als fiscale faciliteit voor ondernemers die risico’s in eigen beheer hielden. De faciliteit bood de mogelijkheid om de bespaarde bruto verzekeringspremies (inclusief de toen 7% assurantiebelasting) te reserveren ten laste van de winst. De essentie van de regeling was een mogelijkheid te bieden tot egalisering van het effect van een eventuele schadelast.

Als randvoorwaarde voor reservering werd gesteld dat branchegenoten dit risico in belangrijke mate (zijnde ten minste 30% van de branche) plegen te verzekeren. Dit om te voorkomen dat ondernemers reserveringen zouden vormen voor exotische risico’s die normaliter niet worden verzekerd. Het is echter deze eis die de regeling moeilijk werkbaar heeft gemaakt. De bewijslast dat aan deze voorwaarde is voldaan, lag bij de belastingplichtige. De praktijk heeft geleerd dat het zeer moeilijk was om dergelijke informatie –van concurrenten –te bemachtigen.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top