Altijd op zoek naar oplossingen

wij kennen de weg in verzekeringsland.

Registratieplicht

25-11-2020

Per 1 januari 2021 geldt er een registratieplicht voor landmateriaal. Graag informeren wij u hierover omdat deze wijziging van belang is voor eigenaren van landmateriaal en bedrijven die landmateriaal produceren, importeren, verkopen en/of repareren. Denk daarbij aan bedrijven zoals dealers, landbouwmechanisatiebedrijven en fabrikanten.

Waarom wordt de registratieplicht voor deze voertuigen ingevoerd?

De registratie voor deze voertuigen wordt ingevoerd om te voldoen aan de Europese richtlijnen voor APK-keuring van land- en bosbouwtractoren. De APK-keuring is verplicht voor alle land- en bosbouwtractoren op wielen die sneller kunnen dan 40 km per uur. Daarnaast maakt de registratie het mogelijk om de wettelijke snelheid voor deze objecten op bepaalde wegen te verhogen van 25 naar 40 km per uur.

Voor welke voertuigen geldt de registratieplicht?

Met ingang van 1 januari 2021 geldt registratieplicht voor de onderstaande objecten als ze na deze datum in gebruik worden genomen:

 • Land- en bosbouwtractoren ongeacht de maximum constructiesnelheid.
 • Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken boven de 750 kg ongeacht de maximum constructiesnelheid.
 • Mobiele machines.

Geldt de registratieplicht ook voor voertuigen die vóór 1 januari 2021 op de weg zijn gekomen?

Ja,  de onderstaande voertuigen moeten vanaf 1 januari 2021 aan de registratieplicht voldoen als ze voor die datum op de weg zijn gekomen:

 • Land- en bosbouwtractoren, ongeacht de maximumconstructiesnelheid.
 • Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken als de maximum constructiesnelheid sneller is dan 25 km per uur of als er een ontheffing is.
 • MMBS’en met een maximum constructiesnelheid van 6 km per uur of meer. Een MMBS is een motorrijtuig met een beperkte snelheid, zoals teruggekeurde personen-, bestel- of vrachtauto.

Wanneer moet voor landmateriaal een kenteken aangevraagd worden?

Landmateriaal moet een kenteken voeren als er sneller dan 25 km per uur mee gereden wordt. Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken waarvoor geen ontheffing nodig is en met een maximale constructiesnelheid onder 25 km per uur hoeven niet te worden geregistreerd en voeren geen kenteken.

Het grensverkeer-kenteken (GV-kenteken) kan per 1 januari 2021 niet meer worden aangevraagd. Het huidige GV-kenteken kan worden omgezet naar een geldig kenteken als dat nodig is.

Met ingang van 1 januari 2025 moeten alle geregistreerde voertuigen verplicht een kentekenplaat voeren.

Zijn er uitzonderingen op de registratieplicht (kentekenplicht)?

Een aantal voertuigen zijn uitgezonderd van de registratieplicht. Deze uitzonderingen gelden zowel voor nieuwe als bestaande voertuigen. De uitzonderingen zijn:

 • Voertuigen die niet op de openbare weg rijden. Openbare weg moet ruim opgevat worden. Alle terreinen die vrij toegankelijk zijn vanaf de openbare weg wordt ook gezien als openbare weg. Een bord met ‘verboden toegang’of een stuk weg afzetten met pionnen is niet voldoende.
 • Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken met een toegestane maximummassa tot en met 750 kg.
 • Mobiele machines en MMBS’en die niet breder zijn dan 130 cm en:
  • uitgevoerd zijn als grasmaaier, poepzuiger, veegmachine, sneeuwschuiver, gladheidsbestrijder of onkruidbestrijder;
  • geen mogelijkheid hebben tot het koppelen van aan aanhangwagens of werktuigen.
  • Asfalteermachine, wals, asfaltfrees. Deze uitzondering geldt alleen ter plaatse van hun werkzaamheden.
  • Voertuigen met een maximum constructiesnelheid langzamer dan 6 km per uur.
  • Voertuigen met 1 as.
  • Fruittreintjes die in gebruik zijn genomen vóór 1 januari 2021 en alleen in de periode 1 juli tot en met 30 november worden gebruikt.
  • Heftrucks:
   • Met een breedte kleiner dan 130 cm;
   • Met een trekinrichting, maar er mogen geen aanhangwagens gekoppeld zijn;
   • Meeneemheftrucks.

Einde registratie nieuwe MMBS’en

Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om nieuwe MMBS’en te registreren bij de RDW. Bestaande MMBS’en kunnen nog wel worden geregistreerd.

Handhaving kentekenregistratie en verzekeringsplicht

De kentekens van het landmateriaal worden voortaan aangemeld bij de RDW net zoals dat nu gebeurd bij personenauto’s. Er geldt daarmee ook een verzekeringsplicht. De RDW ziet er op toe dat de registratie juist verloopt en handhaaft als dit niet juist verloopt. Bijvoorbeeld bij geen of niet tijdige aanmelding.

Meer informatie?

In dit bericht hebben wij u op hoofdlijnen meegenomen over de registratieplicht voor landmateriaal. Wilt u meer informatie? Dan verwijzen we u door naar de RDW. Op de website van de RDW vindt u meer informatie, zoals op de pagina ‘Registratieplicht voor landbouwvoertuigen’(https://www.rdw.nl/over-rdw/actueel/dossiers/registratieplicht-voor-landbouwvoertuigen).

Heeft u over het bovenstaande vragen? Neem dan gerust contact met ons op: 088-7654054.  Wij zijn u graag van dienst!

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top