Altijd op zoek naar oplossingen

wij kennen de weg in verzekeringsland.

Privacy werknemers

30-09-2013

Werkgevers die een verzuimverzekering hebben afgesloten waarmee ze het inkomen dekken van ziek personeel, worden door Achmea en De Goudse gesommeerd informatie te leveren dat gevoelige medische informatie bevat. Geeft de werkgever deze verzuimgegevens niet, dan wordt de uitkering geblokkeerd. J. Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens  (CBP) noemt dit ‘chantage’. Kohnstamm: 'Omdat die gegevens niet aan de verzekeraar mogen worden verstrekt, vind ik dit een uitlokking van iets onrechtmatigs'.

Alleen administratieve gegevens

Volgens de regelgeving van het CBP en de Wet bescherming persoonsgegevens mogen verzekeraars om de claim van de werkgever te beoordelen alleen om administratieve gegevens vragen. Datum van ziekmelding en de naam en het salaris van de werknemer. Verzekeraars Achmea en De Goudse hebben deze regels  jarenlang aan hun laars gelapt, zo blijkt uit ZEMBLA. Het Verbond van Verzekeraars  bevestigt dat er binnen de verzekeringsbranche sprake is ‘van diverse tekortkomingen’ en dat ‘de privacyregelgeving niet in de volle breedte wordt toegepast’.

Artsenorganisatie KNMG wil proefproces

Zowel Artsenorganisatie KNMG als de NVAB, de beroepsvereniging van bedrijfsartsen vinden dit een kwalijke en ernstige zaak. KNMG algemeen directeur L. Wigersma vindt het zelfs ‘voer voor de rechter. Wigersma: 'Wij pleiten er voor om een proefproces aanhangig te maken, om dit soort zaken aan de kaak te stellen. En misschien ook te laten veroordelen. Wij hebben regels afgesproken hierover. Die regels worden geschonden of er wordt gepoogd om ze te schenden. Laat de rechter er een oordeel over vellen.'

Medische gegevens horen niet bij de verzuimverzekeraar

Vicevoorzitter en bedrijfsarts  H. Spanjaard van de NVAB vreest voor ‘Amerikaanse toestanden’ waar verzekeraars mensen kunnen uitsluiten voor een verzekering. Spanjaard is bang dat verzekeraars dat ook in ons land gaan doen. 'Dat sluit ik absoluut niet uit, daar maak ik me absoluut zorgen over. Ik denk dat mijn beroepsgenoten daar met name ook angst voor hebben: dat er werknemers zijn die niet weten waar hun gegevens heengaan en op enig moment daar mogelijk een consequentie van ondervinden.'  KNMG deelt de zorg van Spanjaard. Medische gegevens horen niet bij de verzuimverzekeraar. Wigersma: 'Wij zijn beducht dat ze daar oordelen op baseren waar ze eigenlijk niet toe gerechtigd zijn. Of niet gemachtigd zijn'.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top