Wij staan voor u klaar.

Ook als het even tegen zit.

Premieverschillen

01-11-2022

Het gebruik van data om de premies af te stemmen op de individuele klant, heeft weinig tot geen invloed op de premies die verzekeraars in rekening brengen bij hun klanten voor vijf veel voorkomende verzekeringen. Dat blijkt uit de Solidariteitsmonitor 2022 die het Verbond van Verzekeraars van de week heeft gepubliceerd. In die monitor wordt gekeken naar de spreiding, de premiedifferentiatie tussen vijf veel voorkomende verzekeringen, de betaalbaarheid (de verhouding tussen de hoogste en laagste premies en de gemiddelde hoogte van de premie) en de verzekerbaarheid (of het afwijzingspercentage toe- of afneemt).

Betaalbaarheid

Sinds de eerste publicatie in 2017 laat het jaarlijkse onderzoek onder ruim 93.000 moeilijk te verzekeren fictieve maatmensen zien dat de verschillen tussen de laagste en hoogste premies voor vijf gangbare verzekeringen licht toenemen. “Maar anders dan je wellicht zou verwachten, komt dat dus niet zozeer door het datagebruik van verzekeraars om risico’s in te kunnen schatten,” aldus algemeen directeur Richard Weurding. “In de jongste monitor hebben we voor de eerste keer ook gekeken naar premieverschillen voor klanten van dezelfde verzekeraar én de premieverschillen tussen klanten van verschillende verzekeraars. Daaruit blijkt dat met name de scherpe onderlinge concurrentie zorgt voor een beperkte toename van differentiatie in premies.”

Beperkte differentiatie

De monitor laat zien dat de differentiatie weliswaar iets toeneemt, maar dat dit over alle onderzochte verzekeringen nog altijd vrij beperkt is. Bovendien neemt het aantal afwijzingen af en daalt de premie licht voor de 93.000 maatmensen uit het onderzoek. Omdat niet voorspelbaar is hoe de differentiatie zich in de toekomst zal ontwikkelen, blijft het Verbond de meting voorlopig uitvoeren.

"Scherpe onderlinge concurrentie zorgt voor een beperkte toename van differentiatie in premies.”

Inzicht in solidariteit

Het Verbond wil met de Solidariteitsmonitor graag meer inzicht vergaren in solidariteit. Door het gebruik van data kunnen verzekeraars hoge en lage risico’s steeds scherper in beeld brengen. Dat betekent – in theorie – dat de uitersten steeds verder uit elkaar kunnen drijven, waardoor de kans bestaat dat bepaalde groepen verzekerden in de toekomst niet meer of alleen tegen zeer hoge premies worden geaccepteerd. Het Verbond probeert in een vroeg stadium mogelijke problemen met de verzekerbaarheid te signaleren. Een afwijkende populatie van ruim 93.000 fictieve maatmensen staat centraal in de monitor. Dat zijn allemaal moeilijk te verzekeren mensen. Onderzoeksbureau MoneyView rekent voor de monitor ruim 4,5 miljoen premies uit voor vijf veel voorkomende particuliere verzekeringen: WA voor motorvoertuigen, inboedel, opstal, aansprakelijkheid en overlijdensrisico.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top