Voor een goed advies hoeft u niet ver te zoeken

Wij schatten uw risico's goed in.

Pensioenproblemen

19-06-2017

Van de werknemers in loondienst stevent 31% af op een ontoereikend pensioen. Bij de hoogste inkomens gaat het om de helft van de werknemers. Bij de middeninkomens heeft 30% van de mensen in loondienst pensioenproblemen in het vooruitzicht. Het ESB vindt een pensioen toereikend als dat ten minste 70% van het bruto-huishoudinkomen bedraagt. “Het aandeel zzp-huishoudens met een ontoereikend pensioen is, met 43 procent, 12 procentpunt hoger dan het aandeel huishoudens met alleen werknemers dat een ontoereikend pensioen heeft”, aldus het Economisch Statistisch Bulletin.

Alleenstaanden komen in alle inkomensgroepen vaker tekort dan samenwonenden. Het aandeel zzp-huishoudens met een ontoereikend pensioen is hoger voor hoge inkomens en huurders, blijkt uit de ESB-publicatie. De verschillen tussen zzp’ers en werknemers zijn volgens het bulletin het grootst in de gezondheidszorg.

Opbouw in tweede pijler, weinig in derde

Het Economisch Statistisch Bulletin noemt het verder opvallend dat een groot deel van de huishoudens met zzp’ers pensioen opbouwt in de tweede pijler. Dat zijn de verplicht gestelde besparingen via pensioenfondsen en verzekeraars. “Dit kan afkomstig zijn van een eerdere loondienstbetrekking, van een partner in het huishouden die in loondienst werkt, van de keuze van een zelfstandige om eerder opgebouwd bedrijfs(tak)pensioen als zzp’er verder op te bouwen –hier wordt weinig gebruik van gemaakt –en van het uitoefenen van een beroep waarvoor verplichte aansluiting bij een pensioenfonds geldt. Dit laatste is het geval voor artsen, tandartsen, medisch specialisten, apothekers en voor schilders en stukadoors die als zzp’er werken.”

In de derde pijler, inleg in individuele pensioenproducten, hebben zzp’ers juist een relatief beperkte opbouw, constateert het ESB. Mogelijk komt dat vanwege de flexibiliteit die vrije besparingen bieden om bijvoorbeeld slechte jaren op te vangen.

(bron: AM web)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top