Wij ontzorgen door financiële rust en zekerheid

Dat is onze missie.

Pensioengevolgen bij echtscheiding

01-03-2009

Verevening houdt in dat de vereveningsgerechtigde echtgenoot een voorwaardelijk recht op de helft van het tijdens de huwelijkse periode opgebouwde ouderdomspensioen van de echtgenoot krijgt. De term voorwaardelijk geeft aan dat aan het verkrijgen van deze pensioenaanspraken voorwaarden zijn verbonden. Een voorwaarde is dat de pensioengerechtigde en de vereveningsgerechtigde nog in leven zijn op de pensioendatum. Ook is een voorwaarde dat de pensioenen daadwerkelijk kunnen worden uitgekeerd. Kiezen de scheidende partners voor verevening, dan zal de pensioenuitvoerder te zijner tijd de uitkering splitsen en aan allebei een deel uitkeren. Is de partner intussen overleden, dan komt het “afgesplitste” pensioen weer terug bij degene die het opgebouwd heeft.

Je kunt er ook voor kiezen om geen verevening toe te passen. Je waardeert bijvoorbeeld de pensioenrechten en ruilt die tegen een ander waardevol item, zoals een auto of een geldbedrag. In dat geval moeten de pensioenrechten, die bruto zijn (er moet namelijk nog belasting over worden betaald), omgerekend worden naar netto. Ook conversie van pensioenrechten is mogelijk. In dat geval verkrijgen beide ex-partners een eigen zelfstandige aanspraak op ouderdomspensioen. Ieder een eigen polis dus. Conversie wordt vaak toegepast als de pensioenen in eigen beheer van een onderneming zijn opgebouwd. Als je in dat geval gaat verevenen, dan is de pensioenuitkering voor de partner te zijner tijd afhankelijk van het wel en wee van het bedrijf. Dat wil men vaak niet en daarom worden de pensioenrechten omgezet in een eigen recht op ouderdomspensioen voor de ex-partner.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top