Voor alles een oplossing

Wij denken in maatwerk.

Pensioen en scheiden

01-10-2019

Een kort voor Prinsjesdag ingediend wetsvoorstel is de gewenste verandering van de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS) naar de Wet Pensioenverdeling bij scheiding 2021.

In grote lijnen komt het voorstel erop neer dat tijdens de huwelijkse periode opgebouwde aanspraken op ouderdomspensioen automatisch in de verhouding 50%-50% worden verdeeld tussen partners. Bij beiden ontstaat dan een zelfstandig recht op dat ouderdomspensioen. Nu is het nog zo dat dit zelfstandige recht (‘conversie’) moet worden aangevraagd binnen 2 jaar na de scheiding. Dat wordt dus de standaard.

Ook verdeling van het partnerpensioen gaat veranderen: nu heeft de ex-echtgenoot nog recht op het volledige opgebouwde partnerpensioen tot de datum van scheiden in de vorm van een bijzonder partnerpensioen. Dat wordt een zelfstandig recht op 50% van de tijdens de huwelijkse periode opgebouwde partnerpensioen, dat vervolgens wordt omgezet in een aanspraak op ouderdomspensioen.

Door deze voorgenomen wijzigingen, wordt vermeden dat ex-echtgenoten soms tot decennia na de scheiding nog financieel met elkaar verweven zijn. Het is overigens wel regelend recht, wat betekent dat ex-echtgenoten ervan kunnen afwijken.

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top