Een zorgeloos advies

Vrijheid in verzekeren.

Ontwikkeling zorgpremie

01-12-2012

De verhoging met €130 naar €350 verplicht eigen risico in 2013 zal het voor gezonde mensen extra aantrekkelijk maken daar bovenop nog een extra eigen risico te nemen. De kans dat iemand die amper zorgkosten maakt over het verplichte eigen risico gaat, wordt steeds kleiner. Tegelijk geven zorgverzekeraars forse kortingen, oplopend tot ruim € 300 per jaar, als verzekerden hun eigen risico vrijwillig verder ophogen.

‘Het casino-effect dat het nemen van een extra eigen risico voorheen nog had, wordt steeds minder’,zegt Peter Ruys van zorgkiezer.nl. ‘Wie gezond is, of alleen wat goedkope medicijnen gebruikt, kwam al niet aan de €220 zorgkosten, en nu helemaal niet aan de €350. Dan kun je het eigen risico dus net zo goed extra ophogen en korting pakken.’

Extra eigen risico

Ruys verwacht dat steeds meer verzekerden dit inzien en dat het aantal mensen dat het eigen risico maximaal verhoogt, tot € 850 per jaar, sterk gaat stijgen. Ook al omdat de economische omstandigheden nopen tot besparen.

Dit jaar heeft 7% van de verzekerden een extra eigen risico. Ongeveer de helft daarvan kiest voor het maximale bedrag van € 500, en dat aantal neemt ieder jaar toe. Ruys denkt dat die ontwikkeling dit jaar extra snel zal gaan door de, vergeleken met voorgaande jaren, fikse verhoging van het verplichte eigen risico. In 2013 kiest 10% van de verzekerden voor een extra eigen risico, verwacht Ruys, én die mensen gaan veelal ook meteen voor de maximale korting.

Basispremie zou omhoog moeten

‘Veel meer gezonde mensen zullen fors minder premie gaan betalen’, zegt Ruys. En dat kan flinke gevolgen hebben voor de premie-inkomsten van de zorgverzekeraars.

De kortingen die zij geven voor het maximeren van het eigen risico variëren van € 15 tot € 26 per maand. Gemiddeld levert de korting € 228 per jaar op. Als 10% van de verzekerden voor het maximale eigen risico gaat, kost dat ruim € 300 mln aan premies.

Tegelijk dalen de kosten bij de zorgverzekeraars niet. De meeste zorgkosten worden immers gemaakt door een relatief kleine groep mensen die heel veel zorg nodig hebben. Om het inkomstenverlies op een andere manier terug te winnen, zou de basispremie in 2014 voor iedereen met € 2 per maand omhoog moeten,

Voordeel premiekosten

‘Ook chronisch zieken betalen dan een extra premie om de gezonde mensen een korting te geven’, aldus Ruys. ‘En dat terwijl zij geen voordeel kunnen hebben van de premiekortingen omdat ze toch al zeker weten dat ze het verplichte eigen risico opmaken.’

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top