Van alle markten thuis

Door ervaring wijs geworden.

Offensief tussenpersonen en verzekeraars

10-12-2012

Het kabinet van VVD en PvdA besloot bij het opstellen van het regeerakkoord een streep te halen door de aftrekbaarheid van advieskosten voor lijfrentes en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Dit betekent dat de premies voor deze verzekeringen nog wel aftrekbaar zijn, maar de kosten van de adviseur niet meer. Het kabinet bespaart met de maatregel op termijn jaarlijks € 150 mln.

Verantwoordelijkheid burgers ontmoedigen
Volgens de verzekeraars en de tussenpersonen pakt deze maatregel slecht uit voor de opbouw van vermogen voor pensioen. Het advies wordt immers duurder, waardoor volgens de drie partijen ‘goed advies voor een grote groep consumenten veel minder toegankelijk wordt’. Volgens directeur Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars en Hanneke Hartman van Adfiz (belangenvereniging tussenpersonen) staat de bezuinigingsmaatregel haaks op een ander voornemen van het kabinet. ‘Burgers moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor de oudedagsvoorziening en arbeidsongeschiktheid. Het kan dan niet de bedoeling zijn consumenten tegelijkertijd ernstig te ontmoedigen die verantwoordelijkheid te nemen’, aldus De Boer en Hartman in hun gezamenlijke oproep.

Moeilijk voor de financieel adviseur
Voor de verzekeraars en tussenpersonen komt de maatregel bovendien op een ongelukkig moment. Per 1 januari 2013 geldt een provisieverbod voor risicovolle en impactvolle producten (zoals pensioen en arbeidsongeschikltheidsverzekeringen). Verzekeraars mogen niet langer provisies uitkeren aan de tussenpersonen. De consument moet zijn adviseur rechtstreeks betalen. Voorheen zaten de advieskosten versleuteld in de premie van verzekeringen. De vrees bestaat in de financiële sector dat veel consumenten helemaal niet bereid zijn de kosten van verzekeringsadvies te betalen. Als dan ook de fiscale aftrekbaarheid komt te vervallen, wordt het nog moeilijker voor de financieel adviseur de klant te overtuigen.

Verzekeringen zonder advies kopen
Het risico bestaat dat consumenten verzekeringen zonder advies (‘execution only’) gaan kopen of helemaal geen lijfrente of arbeidsongeschiktheidsverzekering meer aanschaffen. Bij hypotheekadvies speelt dat minder omdat de advieskosten in het merendeel van de gevallen meegefinancierd kunnen worden.

(bron: Financieel Dagblad)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top