Al meer dan 30 jaar ervaring

Wij werken in heel Nederland

Modernisering Ziektewet

11-06-2013

Zoals uw waarschijnlijk weet, wordt de Ziektewet gemoderniseerd. Op dit moment worden alle Ziektewetuitkeringen nog betaald door de werkgever via een sectorale premie. Maar dat verandert per 1 januari 2014 voor middelgrote (10-100 werknemers x gemiddelde loonsom) en grote werkgevers (>100 werknemers x gemiddelde loonsom). De gemiddelde loonsom in 2013 is € 30.300,-.

Deze werkgevers ontvangen rond dit tijdstip van het UWV informatie waarop de premieberekening Ziektewet 2014 wordt bepaald. Er is 6 weken de tijd om bezwaar aan te tekenen als er iets in deze informatie niet klopt. In de onderstaande artikelen vertellen we u meer over de modernisering van de Ziektewet.

Modernisering Ziektewet: van sectorale naar gedifferentieerde premie
In de wet Bezava (Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters) staat onder andere dat vanaf 1 januari 2014 uitkeringen aan zieke ex-werknemers gedifferentieerd worden doorbelast aan (middel)grote werkgevers. Werknemers met een tijdelijk of bijzonder contract (o.a. stagiaires en oproepkrachten) die ziek uit dienst gaan of werknemers die binnen 4 weken na het einde van het dienstverband ziek worden, komen in de Ziektewet terecht. Deze uitkeringen worden uiteindelijk door werkgevers betaald. Dit gebeurt nu nog via een sectorale premie. Per 1 januari 2014 wordt dit voor (middel)grote werkgevers (deels) een individuele premie. Kortom, meer ex-werknemers in de Ziektewet (ZW), betekent een hogere gedifferentieerde premie voor deze werkgevers!

Consequenties voor WGA-flex
Als het tegen zit en een ex-werknemer vanuit de Ziektewet in de WGA komt, volgt nog eens 10 jaar doorbelasting aan de werkgever in de gedifferentieerde WGA-premie. Want ook arbeidsongeschikte ex-werknemers worden vanaf 1 januari 2014 in een gedifferentieerde WGA-flex-premie doorbelast aan (middel)grote werkgevers. Hieronder ziet u de veranderingen in premiebepalingen bij het publieke bestel voor Ziektewet en WGA-flex voor de komende jaren weergegeven.

Modernisering Ziektewet

Doorbelasting in 2014 voor zieke ex-werknemers in 2012
Ook voor de gedifferentieerde ZW-premie geldt het principe T-2 zoals bij de huidige gedifferentieerde WGA-premie voor vaste werknemers. Dit betekent dat in 2014 de uitkeringen van zieke ex-werknemers die in 2012 ziek waren, worden doorbelast in de ZW-premie. De gedifferentieerde premiestelling krijgt u naar verwachting eind dit jaar van het UWV.

UWV informeert nu over zieke ex-werknemers in 2012
Op dit moment stuurt het UWV een lijst van ex-werknemers die ziek waren in 2012 naar elke werkgever. Op die lijst staan de BSN-nummers van die ex-werknemers en de 1e ziektedagen. De volgorde die het UWV hanteert voor verzending is:
• grote werkgevers (>100 werknemers x gemiddelde loonsom);
• middelgrote werkgevers (10-100 werknemers x gemiddelde loonsom);
• kleine werkgevers (<10 werknemers x gemiddelde loonsom).

Controle van ZW-beschikkingen
Voor de controle van de UWV-toerekening kan de werkgever de beschikkingen van deze ex-werknemers opvragen (binnen 4 weken na ontvangst van de lijst met ex-werknemers). Bij twijfel over de juistheid van de toerekening van de ex-werknemer kan de werkgever bezwaar maken bij het UWV. Hiervoor heeft hij 6 weken de tijd (bij medische beschikkingen is dit 2 weken).

Peter Dijkstra van Fit Verzuimbeheer / Noxton, heeft een checklist gemaakt voor controle van de beschikking. Hij is zo vriendelijk geweest om deze via ons met u te delen. U treft deze checklist hier aan.

(bron: Goudse Verzekeringen)


 

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top