Persoonlijke en deskundige afwikkeling

Ieder dag staan wij weer voor u klaar!

Meer smartengeld

01-04-2020

Er wordt niet alleen vaker smartengeld toegewezen door rechters, maar de bedragen aan smartengeld die worden toegewezen stijgen ook licht. Dat blijkt uit de verzamelde uitspraken van rechters in letselschadezaken in het verschenen ANWB Smartengeldboek. Een goede zaak en hopelijk een ontwikkeling die zich blijft doorzetten.

Met name de vraag of de smartengeldbedragen in Nederland te laag zijn, levert al jaren behoorlijk wat discussie op in de letselschadewereld. En niet voor niets. Wie in Nederland slachtoffer wordt, komt er qua smartengeld een stuk slechter vanaf dan onze mede-Europeanen. In Engeland en Duitsland liggen de bedragen veel hoger.

Toegekende bedrag vaak een fooi

Al jaren is dit voor de belangenbehartigers een doorn in het oog. Slachtoffers vinden de toegekende bedragen aan smartengeld vaak een fooi en wordt helemaal niet gezien als een genoegdoening. Mede door de constante discussie met de aansprakelijke partijen, meestal aansprakelijkheidsverzekeraars, en het afdwingen van gerechtelijke uitspraken, wordt door de belangenbehartigers geprobeerd om dit te veranderen. En met succes, zo lijkt.

Inhaalslag

De laatste jaren is het hoogst toegekende bedrag door de rechter gestegen tot bedragen tussen de 200.000 en 250.000 euro. Dat ging onder meer om slachtoffers van zware mishandelingen en een brandbom. Het hoogste smartengeld ooit toegekend in Nederland is 338.000 euro voor een vrouw die veel te laat te horen kreeg dat ze in het terminale stadium van kanker zat. Dit was overigens geen gerechtelijke uitspraak, maar een bedrag overeengekomen in een minnelijke regeling. Of de rechter hetzelfde bedrag toegekend zou hebben is twijfelachtig. Qua hoogte valt er een duidelijke inhaalslag te maken. Niet alleen moeten de bedragen in de meest ernstige gevallen met de zwaarste letsels omhoog, ook in de vele wat minder ernstige zaken moeten hogere bedragen worden toegekend. Laten we hopen dat met deze ontwikkeling ook daadwerkelijk een nieuwe trend is ingezet.

(bijdrage van DAS Rechtsbijstand)

Terug
Direct contact Stel uw vraag Afspraak maken

Welkom bij Quorim

De oorsprong van Quorim gaat vele jaren terug. De rechtsvoorgangers zijn al in de jaren zeventig begonnen met het adviseren van bedrijven en particulieren. Op onze site treft u regelmatig nieuwsonderwerpen aan die u als particulier of als bedrijf kunnen helpen bij het maken van uw keuzes. Wij adviseren ondernemers en particulieren op het gebied van risicobeheer en verzekeringsoplossingen. 

Sinds 2023 maakt Quorim onderdeel uit van Summa Groep.

Contact

Quorim BV

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Tel: 088-7654054
Fax: 088-7654099
info@quorim.nl 

Direct contact

Telefoon

088-7654054

E-mail

info@quorim.nl


Adresgegevens

Vestiging 's-Hertogenbosch

Pettelaarpark 110 (hoofdkantoor)    

5216 PS  's-Hertogenbosch

Vestiging Ekkersrijt
Ekkersrijt 4607
5692 DR Son en Breugel


Openingstijden

Van maandag t/m vrijdag geopend
van 08.30 uur tot 17:30 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

Afspraak maken

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Top